Hirdetés
. Hirdetés

A mesterséges intelligencia legyőzte a legjobb F-16 pilótát

|

A Heron System által tervezett MI szimulációban utasította maga mögé a világ legjobb vadászgép-pilótáit, úgy hogy közben egyetlen vereséget sem szenvedett.

Hirdetés

A gépek és a mesterséges intelligenciák öntudatra ébredése évtizedek óta foglalkoztatja az emberiséget, hiszen a tudományos-fantasztikus irodalom, a sorozatok, filmek és játékok előszeretettel ábrázolnak olyan disztópiákat, melyekben egy MI leigázza az emberiséget. Az olyan filmekkel, mint a Terminátor vagy a 2001: Űrodüsszeia, a gépek lázadásának kérdésköre a popkultúra szerves részévé vált. Mind ez idáig azonban a legjobb mesterséges intelligenciák sem voltak képesek elérni azt a szintet, amit bármennyire is fenyegetőnek érezhetnénk. Most azonban egy olyan áttörés történt ezen a téren, ami a szkeptikusabbakat már aggódó homlokráncolásra késztetheti.

Hirdetés

Az Egyesült Államok hadi kutatásaival foglalkozó szervezete, a Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA) most arról adott hírt, hogy egy vadászrepülőgép-szimulátorban a mesterséges intelligenciának sikerült győzedelmeskednie a valódi pilóták fölött. A Heron Systems által tervezett mesterséges intelligencia 7 másik fejlesztőcsapat hasonló célból létrehozott rendszerét utasította maga mögé. A Heron ehhez profi módon használta az F-16 fegyverzetét, és a géppel még a 800 km/h-s sebességet is átlépte.

A DARPA egyik tagja szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a mesterséges intelligenciák hamarosan készen állnak arra, hogy hadi célokra is bevessék őket. Azt is elmondta, hogy ezzel az emberek akár több pilóta nélküli gép fölött is átvehetik az irányítást, így akár egyetlen ilyen pilóta is képes lehet komolyabb küldetéseket véghezvinni egy csapat élén. Emellett viszont a szervezet a korábban említett mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmekre is reagált:

"Amit manapság gyakran elfelejtünk, hogy igen, ma a Heron győzött, de azzal már vitatkoznék, hogy ez valóban a számítógép érdeme, és nem az azt létrehozó embereké. A Heron győzelme igazából az emberek győzelme."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.