Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft az Apple után indul és saját ARM lapkákat tervez

|

A Microsoft is lazítana Inte-függőségén, ráadásul egyáltalán nem csak az Apple M1 sikere miatt. Adatközpontok szervereiben ugyanúgy megjelenhetnek ARM-alapú chipek, mint Surface eszközökben.

Hirdetés

Egy időben szinte köznevesült a "Wintel" kifejezés, amely a Microsoft Windows operációs rendszereinek és az Intel processzorainak összefonódását jelezte. Aztán persze néhány éve újra visszatért és nagyot erősödött ebben a szegmensben az AMD is, viszont ettől még a redmondi vállalat továbbra is az x86-világban maradt. Most viszont mindez megváltozhat, mivel a Microsoft olyan saját ARM processzorterveken dolgozik, amelyeket egyrészt adatközponti szervereikben, másrészt Surface PC-kben és egyéb kliensekben tervez felhasználni, értesült a Bloomberg.

Hirdetés

Bár sokan azt gondolhatják, hogy a Microsoft csupán az Apple-t majmolja, amely saját ARM lapkák előállításába fogott,  majd pedig kifejezetten nagy sikerrel mutatta be az ezekre épülő MacBookok első generációját. Pedig a valóság az, hogy a redmondi óriás már 2019 óta dolgozik a Qualcomm társaságában az eredeti Microsoft Surface Pro X-ek ARM lapkáján. A Pro X 2 az SQ2 lapkát használja, amely a Snapdragon 8cx chipjének 5G nélküli változata.

Vagyis a hír igazán érdekes vonatkozása nem is maga az ARM-terv, hanem az, hogy a Microsoft ezt többek között szerverekben akarja használni. 2017-ben a Microsoft bejelentette, hogy több ARM szállítóval, köztük a Qualcomm-mal és a Caviummal is együttműködik a Windows Server ARM processzoron történő futtatása érdekében, de az eredeti tervek csak belső adatközpontokra vonatkoztak. A cég illetékesek azonban már akkor jelezték, hogy meggyőződésük szerint ARM szervereik idővel megfelelőek lehetnek külső felhőalkalmazások (keresés, indexelés, big data, gépi tanulás) kezelésére is.

Kérdés ezek után, hogy a Microsoft az AWS Gravitronjának nyomdokaiba lépve saját ARM magjait hozzáférhetővé teszi-e felhőügyfeleinek. Erről azonban a Microsoft csak annyit mondott, hogy folyamatosan dolgoznak kínálatuk bővítésén, több részletet a kérdéssel kapcsolatban jelenleg nem kívánnak megosztani.

Persze az ARM-alapú szerverek ötlete sem most bukkant fel, többen próbálkoztak és próbálkoznak hasonlóval, ám egy Microsoft-súlyú versenyző piacra lépése mindenképp felturbózhatná ezt a szegmenst. Az Apple itt ráadásul nincs is jelen, tehát ARM-alapokon legfeljebb a kliensgépeknél hozhat mindez közvetlen versenyt, a redmondiak pedig akár nagyot is tarolhatnak. Persze ehhez jó lenne azt is tudni, mik a pontos tervek az új chipek és az erre épülő eszközök piacra dobásával kapcsolatban, hiszen egyelőre bővebb technikai részleteket, árakat és pontosabb stratégiai terveket sem tudunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.