Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft beszünteti Linux- és Unix-alapú vállalati keresőinek forgalmazását

|

A Microsoft az idei év első felének kiszállításait követően nem forgalmazza tovább vállalati kereső-megoldásainak Linux és Unix operációs rendszereket támogató verzióit.

Hirdetés

A Microsoft az év második felétől beszünteti vállalati keresőszoftverei Linuxra, illetve Unixra optimalizált változatainak forgalmazását, jelentette be vasárnapi közleményében a cég. A redmondiak 2008-ban, a Fast Search & Transfer megvásárlásakor kezdték meg kompatibilis ESP-platformjaik fejlesztését. "Az utóbbi két évben jelentős energiákat fektettünk a projektbe" - írta a cég hivatalos blogján megjelent bejegyzésében Bjorn Olstad, a Fast vezérigazgatója. A Microsoft megbecsült fejlesztőmérnöke hozzátette: az idén bemutatott termékek lesznek az utolsó olyan keresőmagok, amelyek kompatibilisek a Linuxszal és a Unixszal.

"Megértem, hogy a változás számos ügyfelünk számára kellemetlen lehet, de meggyőződésem, hogy jó döntést hoztunk, amely új lendületet adhat a fejlesztéseknek" - írta Olstad.

A szakember hangsúlyozta: a Microsoft komoly hangsúlyt fektet arra, hogy egyszerűbbé tegye a váltást az ügyfelei számára. "A megoldásaink továbbra is együttműködnek majd a nem windows-os front- és back-end rendszerekkel. Keresőmegoldásaink a Windows, Linux és Unix alatti keresésre, indexelésre is alkalmasak lesznek" - jelentette ki.

A vállalat további tíz évig támogatja majd az idén bemutatásra váró ESP 5.3 keresőmagra épülő termékeket. Azok a felhasználók, akik úgy döntenek, továbbra is Unix vagy Linux alatt futtatják a magot, ez idő alatt egy vegyes platformú architektúra keretein belül "élhetnek a windows-os alkalmazások és cloud-alapú szolgáltatások előnyeivel".

Jared Spataro, a Microsoft vállalati kereső-divíziójának igazgatója elmondta, a felhasználók jelentős része Linux vagy Unix alatt használja a Fastot. A vállalat azért döntött a korai bejelentés mellett, hogy ügyfeleinek elegendő idejük legyen a váltásra való felkászülésre.

A Microsoft lépése számos szakember számára meglepő fordulatot jelentett. "Őszintén azt gondoltam (...), hogy továbbra is támogatniuk kell a Linux-alapú megoldásokat" - nyilatkozta Whit Andrews, a Gartner elemzője, hozzátéve, a cég ígérete, mely szerint továbbra is lehetővé teszik az operációs rendszerek közötti átjárhatóságot, némi optimizmusra adhat okot. "A Microsoftnak nem célja, hogy elveszítse Linux-felhasználó ügyfeleit. Sokan lesznek, akik a következő tíz évben is Fastot használnak majd" - mondta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.