Hirdetés
. Hirdetés

A Microsoft elfelejtené a Metrót

|

A redmondiak hamarosan átnevezhetik a Windows Phone, a Windows 8 és az Xbox-ot formáló designnyelvet és stratégiát.

Hirdetés

A Windows Phone óta egyre többet beszélünk a metróról. No, nem a négyesről, ami rekordlassúsággal készül, vagy éppen a többi vonalról, ahol műszaki hibák borzolják az utazóközönség idegeit, hanem a Metro UI elgondolásról, amelyet a mobil rendszer kapcsán fogalmaztak meg elsőkén a Microsoft stratégái.

 



A Metro UI egészen pontosan három dolgot jelent. Egyrészt beszélhetünk egy dizájnelvről, egy digitális esztétikumról, amely a svájci tipográfiában gyökerezik és meglehetősen letisztult. A Metro ugyanakkor egy applikációs modell is, amely meghatározza az alkalmazások működési módjait és képességeit, azon céllal hogy az összeköttetést teremtsen a különböző képernyőméretű eszközök között. Harmadrészt a Metro egy dizájnrendszer, amely öt fundamentummal határozza meg a különböző eszközök hasonló megjelenését.

A Windows 8 érkezésével a Metro UI az informatika iránt érdeklődők egyik kedvelt témájává vált, ám úgy tűnik, hogy hamarosan búcsút inthetünk az elnevezésnek. A kiváltó okról két verzió kering a neten. A Verge és az Ars Technica tudomása szerint jogi motiváció sejthető a háttérben, Németországban ugyanis a Metro AG vállalat kifogással élt az elnevezést illetően. A Verge birtokába került belső levél ezt a verziót erősíti, ahol jelezték a dolgozóknak, hogy "egy fontos európai partnerrel történő párbeszéd miatt" lehetőleg ne használják a továbbiakban a kifejezést.

 



A levél alapján egyébként a Windows csapat "már dolgozik egy másik elnevezésen", és az előzetes tervek "a hét végén megszülethetnek". Addig is azt javasolják a belső dolgozóknak, hogy a Metro UI helyett a "Windows 8 stílusú felhasználó felületet" használják.

A Microsoft szóvivője nem erősítette meg a sajtóértesüléseket, ám azt igen, hogy lecserélhetik a Metro UI kifejezést. "A Metro stílust mint kódnevet használtuk a fejlesztés alatt álló termékeinknél, Amint közelebb érünk a megjelenés időpontjához, és az iparággal való egyeztetés után egy szélesebb körű - fogyasztókkal történő - párbeszédbe kezdünk, már a végleges elnevezéseket fogjuk használni" - nyilatkozta a redmondi szoftvercég szóvivője. Tudott eddig valaki arról, hogy a Metro eddig csak koncepció volt? Mi nem.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.