Hirdetés
. Hirdetés

A Microsofton múlik, lesz-e Windows 10 az Apple saját lapkás Mac gépein

|

Ahhoz, hogy a Windows 10 natívan futhasson az új Mac gépeken, a Microsoftnak engedélyeznie kell a Windows 10 ARM-változatát ezekre az eszközökre. Az Apple nyitott minden megoldásra, a labda a redmondi óriás térfelén pattog.

Hirdetés

Nincs technikai akadálya, hogy a Windows 10 natívan fusson az Apple saját lapkás M1 Mac gépein, de ez teljes mértékben a Microsofttól függ. Minderről Craig Federighi, az Apple vezető szoftvermérnöke beszélt egy interjúban, ahol az új Mac gépek és a Windows kapcsolatát is érintette. Az Intel alapú Mac gépeknél a Boot Camp évek óta lehetővé teszi, hogy a felhasználók a Windowst is futtassák eszközükön. Az új M1 gépeknél ez az út azonban egyelőre nem tűnik járhatónak, ugyanis a Microsoft csak a Windows 10 OEM-eknek engedélyezi a Windows 10 on ARM használatát.

Hirdetés

Az ARM-alapú Mac gépek támogatják a Parallels Desktopot, ami azt jelenti, hogy a felhasználók virtuális gépben futtathatják a Linux és Windows appokat. A WWDC 2020-on az Apple ezt demonstrálta is, amikor egy Linux distribúciót futtatott egy ARM lapkás Mac gépen. De hogy natív, vagyis természetes, belső módban is futhat-e  a Windows az M1 eszközökön, az színtisztán a Microsoft döntésétől függ, jelentette ki Federighi az interjúban.

Federighi szerint az Apple rendelkezik az ehhez szükséges technológiával, vagyis nincs elvi akadálya, hogy a Windows 10 ARM változatát használni lehessen az új gépeken. De ehhez a Microsoftnak meg kell adni a szükséges engedélyt: a Mac gépek mindenesetre alkalmasak a feladatra.

Az Apple-vezető szerint a felhő alapú Windows 10 is a lehetőségek közé tartozik, és felhívta a figyelmet a CrossOverre, amely egy WINE-jellegű emulációs réteg alatt képes 32 és 64 bites x86 Windows kódok futtatására ezeken a rendszereken. Mindenesetre kíváncsian várjuk, mikor reagál a Microsoft a felvetett lehetőségre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.