Hirdetés
. Hirdetés

A mobil adatforgalom meghaladja a hangátvitel forgalmát

|

Az Ericsson bejelentette a Las Vegas-i CTIA Wireless 2010 Kongresszuson, hogy decemberben globális szinten a mobil adatforgalom meghaladta a hangátviteli forgalmat. Ez a megállapítás élő hálózatokban végzett, a világ minden térségét lefedő méréseken alapul.

Hirdetés

Az adatok azt mutatják, hogy az adatforgalom globális szinten az elmúlt két évben mindkettőben egyenként 280 százalékkal növekedett, és az előrejelzések szerint az elkövetkező öt év során évente meg fog duplázódni. A "helycsere" körülbelül havi 140 000 terabyte-os hang- és adatforgalmi értéknél történt. Az adatforgalom növekedése hozzájárul a mobilszolgáltatók bevételének növekedéséhez, ahogy egyre több fogyasztó használja az olyan adatforgalom-generáló eszközöket, mint például az okostelefonok vagy személyi számítógépek. Ugyanazon időszakban végzett Ericsson-mérések azt mutatják, hogy a 3G hálózatok forgalma meghaladta a 2G hálózatok forgalmát.

"Ez jelentős mérföldkő, hiszen a körülbelül 400 millió mobil szélessávú előfizetés jelenleg nagyobb adatforgalmat generál, mint a világ összes 4,6 milliárd mobilelőfizetésének hangátviteli forgalma" - fejtette ki Hans Vestberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója Las Vegasban egy vezetői tájékoztatón. "Azon nézetünket, hogy a bárhol és bármikor elérhető kapcsolat vezeti a mobil szélessávú forgalom növekedését az Ericsson által a valós életben elvégzett mérések most megerősítették."

Napjainkra a mobil adatforgalom jelentős részét teszi ki a közösségi oldalak elérése mobilkészülékekről, illetve mobil szélessávú technológiával csatlakozó személyi számítógépekről. Például 60 ország több mint 200 mobilszolgáltatója vezet be és kínál Facebook mobiltermékeket, így a mobilkészülékeiken keresztül több mint 100 millió aktív felhasználó éri el a Facebookot. Ezt a véleményt támasztja alá az Ericsson által a közelmúltban végzett fogyasztói tanulmány is, amely kimutatta, hogy a mobil szélessávú felhasználók 80 százaléka bárhol és bármikor elérhető hozzáférést igényel. Mindez már a mindennapi élet részévé vált. A tanulmány hat érett piac 4580 fogyasztójának megkérdezésén alapul. A tanulmány által kimutatott másik jelenség, hogy a mobil adatforgalom növekedésével a mobil szélessávú kapcsolat ugyanolyan személyessé válik, mint a mobiltelefon. A megkérdezettek 80 százaléka azt mondta, hogy nem osztaná meg senkivel a laptopját, 65 százalékuk pedig a mobil szélessávú kapcsolatát sem.

Az Ericcson szerint az új fogyasztói magatartás miatt a mobilhálózatokat a hangátvitel mellett az adatátvitelre is méretezni kell. Ehhez jelentős hálózatmodernizációra, valamint a teljesen IP-alapú technológiákra való áttérésre és új támogatási rendszerekre lesz szükség.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.