Hirdetés
. Hirdetés

A mobilnet húzza ki a csávából a szolgáltatókat?

|

Miközben a magyar kormány a hangalapú kommunikáció megadóztatásában véli meglátni a kiutat a korábbi elhibázott döntések gerjesztette válságból, addig a távközlésben érdekeltek kiutat keresnek a beszűkülő lehetőségek közepette. A Telenor megtalálni látszik az egérutat.

Hirdetés

Telenor Hipernet
Telenor Hipernet
A Telenor Magyarország ma közzétette 2012 második negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. A nehéz gazdasági környezet ellenére az eredmények többsége gyakorlatilag nem változott 2011 második negyedévéhez képest, ez alól egyedül a mobilinternet a kivétel.

„Mobilinternetből származó árbevételünk 2011 júniusa óta folyamatosan növekszik, mobilnetes ügyfélkörünk pedig megduplázódott tavaly május óta. Az, hogy az adatforgalmat tekintve továbbra is a Telenor vezet a piacon, jól mutatja, milyen nagyra értékelik ügyfeleink a kiváló minőségű Hipernet hálózatot. Számos új ügyfelünk a vezetékes internet helyett használja a Hipernetet, és biztosak vagyunk abban, hogy az új és még gyorsabb Hipernet 84 szolgáltatás tovább erősíti majd ezt a tendenciát” – értékelte az eredményeket Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Tekintsük át részletesebben a főbb eredményeket! Az árbevétel 2012 első negyedévének szintjén maradt, 37,7 milliárd forintos értékkel. Az előfizetési és forgalmi bevételek nem változtak jelentősen 2011 második negyedévéhez képest – a két időszak közötti 1,9 milliárd forintos eltérést elsősorban a hívásvégződtetési díjak januárban bevezetett hatósági plafonja okozta.

A 2012 második negyedévi EBIT 3,3 milliárd forinttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, elsősorban az alacsonyabb amortizációs költségek miatt. Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 1 milliárd forinttal csökkent 2011 hasonló időszakához képest, de a tavalyi második negyedév tartalmazott 0,8 milliárd forintos egyszeri céltartalék feloldást.

A CAPEX 3,3 milliárd forint volt 2012 második negyedévben – ami jóval magasabb a 2011 második negyedévi szintnél. Ennek hátterében a Telenor Magyarország folyamatos szolgáltatásfejlesztési törekvése áll, valamint az – azóta tévesnek bizonyult – feltételezés, hogy 2012 végén eltörlik a távközlési különadót.

Mint már fent is említettük, a mobilinternet-felhasználók száma az elmúlt évben folyamatosan nőtt. Idén május végére elérte az 564 ezret, ami 108%-os növekedést jelent a 2011. májusi 272 ezerhez képest. A Telenor ügyfelei által generált adatforgalom több mint kétszeresére, 426 ezer GB-ról 923 ezer GB-ra emelkedett tavaly május óta. Az átlagos havi adatforgalom 1,64 GB.

Ezzel párhuzamosan azonban az előfizetések száma 65 ezerrel, 3 millió 445 ezerre csökkent a negyedév során. A változás elsősorban annak köszönhető, hogy a Telenor Magyarország rövidebb érvényességi idejű feltöltőkáryákat vezetett be. Az ügyfélkör 3 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 második negyedév végén. Miközben a Telenor (használt kártyák száma alapján számított) piaci részesedése a második negyedévben enyhén (31,87%-ról 31,38%-ra az előző negyedévhez viszonyítva) csökkent, viszont az MBI-piaci részesedése 2011 júniusa óta töretlenül emelkedik és 2012 májusában elérte a 28,31%-ot.

Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel („blended ARPU” index) 3,7% százalékkal csökkent, ami főleg a 2012. január elsejétől csökkentett hívásvégződtetési díjnak köszönhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.