Hirdetés
. Hirdetés

A Mozilla az Explorert fojtogatja

|

Csatlakoztak az Opera beadványához, miközben a Firefox vezetője szerint állításuk téves: "Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal".

Hirdetés

Az Európai Bizottság helyt adott a Mozilla Foundation kérésének, s engedélyezte számukra, hogy csatlakozzanak az Opera Softvare ASA szoftverfejlesztő céghez a Microsoft ellen indított antitröszt perben. Ahhoz a vizsgálathoz, amely azt hivatott eldönteni, hogy a Windows operációs rendszerek részét képező Internet Explorer torzítja-e a versenyt a böngészők piacán. Habár számukra csak az úgynevezett külsős részvételi szerepet garantálták, vagyis az EU stratégiájába közvetlenül nem szólhatnak bele, de közelről követhetik az eljárást, és erős lobbi tevékenységet is folytathatnak így közvetlenül a bírák szomszédságában.

Mozilla: égbekiáltóan káros a Microsoft
Az ügy előzménye, hogy Mitchell Baker, a Mozilla Foundation vezérigazgatója kvázi hivatalosan blogjában már felajánlotta szolgálatait: "Szeretném felajánlani a Mozilla szaktudását az Európai Bizottságnak a legmegfelelőbb jogorvoslat mérlegeléséhez". A non-profit alapítvány vezetője ugyanakkor ugyanezen bejegyzésen belül keményen ostorozta a redmondi céget, mondván "égbekiáltó az a kár, amit a Microsoft folyamatosan okoz a piaci versenyben, az innovációban és magán a böngészőpiacon", kétséget sem hagyva afelől, hogy milyen álláspontot fog képviselni a "külső szemlélő" szerepkörében.

 

 

firefoxie.jpg


Ugyanakkor kedves szavak is olvashatók írásában, mivel szerinte az Internet Explorer 4-es verziója jó böngészőnek számított, ami pillanatok alatt elérte a 90 százalékos piaci részarányt. Ezen gondolatát később ismét kemény szavak váltották fel: "Miután ezt elérték, a Microsoft abbahagyta a böngészőjének a fejlesztését és elküldte a programozó csapatát. A termék így stagnálásba kezdett, ami miatt a kémprogramok és a webes támadások elsőszámú célpontja lett". Később ráadásul még a felhasználók passzivitására is kitért a Mozilla vezérigazgatója: "Több százmillió ember használja az Internet Explorer régebbi változatait úgy, hogy azt sem tudják, milyen programot futtatnak, vagy tisztában lennének az alternatívákkal. Ez nagyon megnehezíti a fejlesztést".

Firefox: Az Opera állítása téves
Érdekesség, hogy Mitchell Baker-rel egy időben a termékük, a Firefox vezető fejlesztője is megszólalt, aki majdhogynem az ellenkezőjét mondta a fentebb olvashatóknak. Kvázi mintha a bal kéz nem tudná, hogy mit csinál a jobb. Mike Connor szerint ugyanis nem árt a versenynek, hogy a Microsoft az operációs rendszerével együtt szállítja a saját böngészőjét. A PC Pro-nak nyilatkozó fejlesztő véleménye alapján nincs olyan jó felület, amin ezt a választást a rendszer telepítésekor fel lehetnek kínálni a felhasználóknak.

Szerinte a monopolhelyzet már azzal is megszűnik, ha az emberek tudomást szereznek az alternatív lehetőségekről. Mindösszesen arra van szükség, hogy a választható szoftver jobb legyen például az Internet Explorernél. "Amit az Opera állít, az bizonyítottan téves" - nyilatkozta Connor a Pc Pro-nak. "Azt állítja, hogy a szoftver összekapcsolása piaci részesedéshez vezet. Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal."

 

 

vistachina.jpg
 

 

 


Mike Connor véleményét támasztja alá, hogy hiába a beépített böngésző, az Internet Explorer részesedése folyamatosan esik. A XiTiMonitor adatai szerint múlt novemberben Európában a Microsoft böngészője 59,5 százalékos piaci arányt tudhatott magának. Őt követte a Firefox 31,1, az Opera 5,1, a Safari 2,5 és a Google Chrome 1,1 százalékkal. Utóbbiak gyártói egyébként még nem jelezték, hogy részt vennének a vizsgálatban.

A Microsoft egyébként még nem válaszolt Bizottság levelére, amire hivatalosan nyolc hetük van. "Azon vagyunk, hogy cégünk teljes mértékben megfeleljen az Európai Unió előírásainak. Tanulmányozni fogjuk a beadványt. A bizottság eljárásának megfelelően pedig még két hónapon belül válaszolni fogunk rá írásban" - olvasható a Microsoft korábban kiadott közleményében, akik ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy az Amerikai Bíróság már vizsgálta az ügyet, amely nem találta jogellenesnek az Internet Explorer beépítését a Windows operációs rendszerekbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.