Hirdetés
. Hirdetés

A Mozilla messzire száműzné az Explorert

|

A Mozilla továbbra is elégedetlen a Microsoft böngészőválasztó képernyőjének ötletével.

Hirdetés

Körülbelül két hónapig úgy tűnt, hogy csendesebb mederbe terelődik a Windowsok részét képező Internet Explorer miatt indított uniós trösztellenes eljárás, s a Microsoft böngészőválasztó képernyőjével minden fél elégedett. Nem így lett, hiszen a Mozilla alapítvány komoly kritikával illette a szoftvercég által felkínált kompromisszumkereső megoldást, amelyet hallgatólagosan korábban az unió, sőt még a beadványt megfogalmazó Opera ASA is elfogadott.

 

 

firefoxie.jpg


A Microsoft már engedett

A redmondi cég korábban július végén ugyanis bejelentette, hogy az Európai Bizottság korábbi ajánlásának megfelelően az öreg kontinensen árult Windows 7 operációs rendszereket böngészőválasztó képernyővel fogják értékesíteni, amellyel a felhasználók akár a rivális alkalmazások közül is kiválaszthatják az alapértelmezett böngészőjüket.

Egy hónappal később ráadásul kiderült, hogy mindez nem csak a Windows 7-et érinti, hiszen automatikus frissítésként később az XP és a Vista rendszerekhez is érkezik majd a böngészőválasztó képernyő, s így az Internet Explorer elleni egységfront részvevői - Google, Opera és Mozilla - alkalmazásaikat közelebb vihetik azon felhasználókhoz, akik eddig az operációs rendszerek alapértelmezett Explorerét használták.

Nem tűnik el teljesen

Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnöke, és Harvey Anderson a cég alelnöke azonban mindezzel nem elégedett, hiszen blogjukban szinte egy időben kritizálták a Microsoft megoldását.

"Még ha minden pontosan úgy fog zajlani, ahogy az ajánlás megfogalmazza, akkor is az IE még mindig egyedi és fontos részét képezi majd a Windowsoknak" - írja reagálásában Baker. Szerinte ugyanis egyrészt az Explorert a Microsoft megoldásával nem lehet teljesen eltüntetni a rendszerekből, az még letiltása után is prominens része marad a rendszernek.

Másrészt az sem tisztázott, hogy a böngészővel komoly mértékben együttműködő Windows Update és az Office 2007 mellett nem lesz-e szükségük a felhasználóknak kényszeredetten az Internet Explorer újratelepítésére. Harvey Anderson bejegyzésében e gondolatot fűzi tovább, kiegészítve a böngészőválasztó képernyő részletes kritikájával.

"Az Európai Bizottság jelenleg is vizsgálja a július 24-én elküldött beadványunkat, és természetesen e folyamat során fontos minden visszajelzés. Habár nem minden ponton értünk egyet a megfogalmazott kritikával, üdvözöljük a Mozilla megjegyzéseit, amelyet konstruktívnak találunk. Érdeklődve várjuk az unió reakcióját" - nyilatkozta Kevin Kutz, a Microsoft szóvivője.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.