Hirdetés
. Hirdetés

A múmiák titkos élete

|

Ókori rejtélyek feltárásában segít a GE technológiája.

Hirdetés

Ki mondta, hogy egy radiológus nem lehet Indiana Jones? Samuel Brown New York-i üzletember 1909-ben Egyiptomba utazott, hogy a Kairói Múzeumtól két ókori múmiát és két koporsóaljat vásároljon az Albanyi Történelmi és Művészeti Múzeum számára, melynek igazgatósági tagja volt.

Hirdetés

Brown úgy hitte, hogy egy férfi és egy nő múmiáját hozta haza. Amikor azonban Peter Lacovara, az Emory Egyetem egyiptológusa néhány évvel ezelőtt a Múzeumba látogatott, észrevette, hogy az egyik múmia nem a megfelelő koporsóban van. Lacovara tudta, hogy a „múmiák nemének meghatározásánál történtek már tévedések”, ezért azt javasolta, hogy vizsgálják meg a múmiákat a GE komputertomográfiás (CT) és röntgenkészülékén az Albanyi Egészségügyi Központban. A vizsgálatok igazolták gyanúját. Arra a következtetésre jutottak, hogy a múmia Ankhefenmuté, a Luxor melletti Mut templomának papjáé és szobrászáé, aki időszámításunk előtt 1069 és 945 között élt.

A GE egészségügyi technológiája már korábban is segítette a tudósokat abban, hogy bepillantsanak a múltba. 2011-ben a Milwaukee Közmúzeum antropológusai perui és egyiptomi múmiákat, többek között egy Djed-Hor nevű egyiptomi férfi fejét vizsgálták a GE készülékeivel. Az antropológusok arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi primitív agyműtéten esett át.

„Már 25 éve csináljuk ezt a GE-vel" - mondta Carter Lupton, a Milwaukee Múzeum antropológiai részlegének vezetője. „Ahányszor eljövünk hozzájuk, mindig újabb generációs technológiával találkozunk, amely jobb képminőséget, több információt és jobb módszereket biztosít, ráadásul még gyorsabb is.”

 

2010-ben a GE Healthcare waukeshai intézetének tudósai szintén egy CT-berendezéssel vizsgálták meg Ljubát, a 42 000 éves gyapjas mamut-bébit. A Ljubát tanulmányozó tudósok azt próbálják megállapítani, hogy mi okozta a halálát. Úgy gondolják, hogy valószínűleg csapdába esett egy sárgödörben, és iszapot nyelt. A CT-vizsgálat üledéket mutatott ki az ormányában és a tüdejében, ezzel igazolta, hogy halálát véletlen fulladás okozta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.