Hirdetés
. Hirdetés

A nagy kiscella

|

A Cisco előrejelzése szerint a világ mobiladat-forgalma 2018-ban meghaladhatja a havi 15 exabájtot. A hálózatoknak a tavalyi, éves forgalom tízszeresével, az internet 2000-ben mért, teljes adatforgalmánál 180-szor nagyobb terheléssel kell majd megbirkózniuk minden hónapban.

Hirdetés

A 2013-ban regisztrált 1,5 exabájt 81 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez képest, amikor a mobiladat-forgalom havi 820 petabájt volt világszinten – állapította meg a Cisco legfrissebb Visual Networking Index jelentésében. A cég adatai szerint a múlt évben újonnan hálózatra csatlakozó, 526 millió mobileszköz 77 százaléka okostelefon volt, míg a használatban levő tabletek száma elérte a 92 milliót. Utóbbiak mindegyike több mint 1,3 gigabájt mobiladat-forgalmat generált havonta, míg 149 millió laptop ennek közel a kétszeresét, 2,45 gigabájtot. A viselhető digitális eszközök, melyek száma tavaly 2 millióval nőtt, 1,7 gigabájtot adtak a havi mobiladat-forgalomhoz. A Cisco úgy véli, hogy az internetet elérő mobileszközök száma még az idén meghaladja a Föld lakosságáét.

Hirdetés

Miközben a mobiladat-forgalom öt év leforgása alatt a 13-szorosára terebélyesedik, a mobilszolgáltatók számára elérhető, új frekvenciák spektruma egyre szűkebb, és a megszokott bázisállomások, a makrocellák telepítése is túl körülményes és költséges ahhoz, hogy lépést tarthasson a terhelés robbanásszerű növekedésével. Ebben a helyzetben mind a mobilszolgáltatók, mind a vállalatok és intézmények érdeklődése a kiscellákra (small cell) épülő megoldások felé fordul, amelyekkel az üzleti és a lakossági szolgáltatások optimalizálhatók a 3G és 4G, valamint a wifi-hálózatokon, mutatott rá a Cisco.

– Indokolt ez annál is inkább, mert a lakossági és az üzleti szolgáltatások közötti határ mindinkább elmosódik, és a vezeték nélküli internetelérés is túlnyomórészt beltéri környezetekhez, ún. nomád típusú felhasználáshoz kötődik – mondta lapunknak Suraj Shetty, a Cisco mobilmegoldásokért felelős alelnöke budapesti látogatásakor. – Európában a felhasználók az idő közel 90 százalékában olyan helyen, irodaházban, bevásárlóközpontban, hotelben, étteremben, stadionban vagy más létesítményben, illetve tömegközlekedési eszközön vagy sűrűn lakott, városi környezetben tartózkodnak, ahol kiscellákkal és wifi hotspotokkal hatékonyabban biztosítható számukra a jó minőségű, nagy sávszélességű elérés. A makrohálózatokat eredetileg a hangalapú mobilkommunikáció kiszolgálására tervezték. A kiscellákat a mobilinternet használatához fűződő, mai igények hívták életre.

A kiscellák olyan kisfogyasztású, bel- és kültéri, rádióhullámos alapállomások, amelyek a licencelt és a nem licencelt spektrumban is működnek, kisebb hatósugárral bírnak, és kevesebb felhasználót szolgálnak ki, de ugyanolyan, esetenként akár nagyobb sávszélességet is adnak, mint a makrocellák, így a mobilhálózat egészének teljesítményét is növelik.

 

A Cisco vállalatok számára kifejlesztett Aironet 3600-as és 3700-as wifi hotspotjait úgy alakította ki, hogy azok egyszerűen bővíthetők különböző modulokkal: külső antennákat vagy 802.11ac szabványra épülő rádiómodult hozzáadó, illetve a mobil operátorok által licencelt frekvenciákon működő 3G – és hamarosan 4G – small cell modullal. A hotspotok WSSI (Wireless Security and Spectrum Intelligence) biztonsági és felügyeleti komponenssel is kiegészíthetők, amely folyamatosan figyeli a csatlakozó eszközök elhelyezkedését és a hálózati forgalmat, így segít a támadási kísérletek, valamint a teljesítményproblémák, például az interferencia elhárításában. A Cisco univerzális kiscella-megoldásaival a vállalatok rugalmasan és költséghatékony módon bővíthetik meglévő wifi-infrastruktúrájukat, és a mobil operátorok is egyszerűbben javíthatják a beltéri lefedettséget, mint hagyományos bázisállomások telepítésével.

– Első kiscella-megoldásunkat 2012-ben mutattuk be a barcelonai Mobile World Congress idején, és a portfóliót azóta a fejlesztések mellett akvizíció útján is erősítettük – mondta Adam McHale, a Cisco regionális mobil üzletágának rendszermérnöke. – A Cisco tavaly vásárolta fel az egyesült királyságbeli Ubiquisys céget, amely a heterogén hálózatokon átívelő, zökkenőmentes elérhetőséget biztosító, intelligens szoftvermegoldásokat fejleszt 3G és LTE szolgáltatásokhoz.

Az operátorokat SDN (software defined network) és virtualizált hálózati megoldásokkal is segítjük az adatkommunikáció terén napjainkban jelentkező igények kiszolgálásában.
Univerzális kiscella-megoldásaival a Cisco idén is ott volt Barcelonában, a Mobile World Congress kiállítói között, és egyúttal a 75 országból 81 ezer látogatót fogadó rendezvény wifi-hálózatát is működtette. A hálózati adatforgalom elemzésének eredménye egyértelműen alátámasztotta a VNI jelentés megállapításait: idén a látogatók az első nap első órájában nagyobb adatforgalmat generáltak, mint tavaly a kiállítás teljes időtartama alatt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.