Hirdetés
. Hirdetés

A Nanya 10 milliárd dolláros memória chip üzemet tervez

|

Az úgynevezett 10 nanométeres gyártási technológiát alkalmazzák majd.

Hirdetés

Tajvan vezető memóriachipgyártója, a Nanya Technology kedden bejelentette, hogy 10 milliárd dolláros chipgyárat épít, amelynek célja a súlyos globális félvezetőhiány enyhítése és az 5G-vel kapcsolatos alkatrészek iránti növekvő kereslet kielégítése.

A 300 milliárd új tajvani dollár (10,69 milliárd USA dollár) értékű létesítmény az észak-tajvani Új Tajpej városában lesz, és a vállalat legnagyobb új üzeme lesz több mint egy évtized után. "A beruházás a következő hét évben valósul meg, és legalább 2000 új munkahelyet teremt. Az építkezés 2021 végére kezdődik, az üzem 2023-ban készül el, a tömegtermelés pedig 2024-ben indul" - mondta újságíróknak Wu Chia-Chau a cég elnöke.

A Nanya a világ negyedik legnagyobb dinamikus véletlen hozzáférésű memória, azaz DRAM chipgyártója a Samsung, az SK Hynix és a Micron mögött. A DRAM chipeket a számítógépektől és okostelefonoktól kezdve a szerverekig és a hálózatba csatlakoztatott autókig mindenütt használják. A tajvani és a globális chipgyártók sietnek a gyártási kapacitás bővítésével, hogy kezeljék az egyre súlyosbodó globális chiphiányt, amely az autógyártóktól a fogyasztói elektronikai gyártókig terjed.

Hirdetés

A múlt héten a kisebb tajvani gyártó Powerchip Semiconductor Manufacturing Co. már megkezdte egy 278 milliárd NT dollár értékű chipgyár építését a tajvani Miaoli városban. A vállalat 15 év óta első új üzeme a tervek szerint 2023-ra lesz termelőképes. A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója pedig korábban megerősítette, hogy a következő három évben rekordösszegű, 100 milliárd dolláros beruházást hajt végre a fejlett chipkapacitás bővítésére, beleértve egy 12 milliárd dolláros arizonai gyárat is. Az Intel szintén bejelentette, hogy 20 milliárd dollárt fordít két további chipgyár építésére az amerikai tagállamban.

A Nanya tervezett létesítménye a memória- és logikai chipeknél elérhető legfejlettebb módszert, úgynevezett 10 nanométeres gyártási technológiát alkalmazza majd - közölte a vállalat kedden benyújtott tőzsdei bejelentésében - írja a Nikkei Asia.

A chiphiány hangsúlyozza a félvezető alkatrészek fontosságát, amelyek szinte minden elektronikus eszköz szíveként és agyaként szolgálnak. Ennek eredményeképpen az Egyesült Államok és az EU egyaránt erőteljesen szorgalmazza a helyi chipgyártás növelését, a Fehér Ház pedig április 12-én virtuális vezérigazgatói csúcstalálkozót rendezett a kérdéssel kapcsolatban. Az amerikai kormány egy 50 milliárd dolláros alapot is tervez a fejlett chipgyártás és a kutatásfejlesztés fellendítésére, hogy az USA visszaszerezze vezető szerepét a chipgyártásban.

Kína szintén azt reméli, hogy a chipgyártás erősítésével növelheti önállóságát. Az ország támogatja a helyi memóriachipgyártóit, például a wuhani Yangtze Memory Technologies-t, amely egy napon a Samsung és a Kioxia kihívója kíván lenni. De élvezi a támogatást az Anhui Heifei városában működő ChangXin Semiconductor Technologies is, amely jelenleg a Nanya Tech és a Samsung, az SK Hynix és a Micron kicsi, de igen hatékony versenytársa.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.