Hirdetés
. Hirdetés

A Nokia és a Telenor R&D közösen teszteli a konvergáló szolgáltatásokat

|

A Nokia és a Telenor R&D ma bejelentette, hogy a két vállalat közösen teszteli a mobil és vezetékes környezetbe szánt, vezetékes-mobil konvergencia-technológiát használó szolgáltatásokat.

Hirdetés

A kutatás-fejlesztési együttműködés eredményei sorában többek között a Nokia D500 DSLAM többszolgáltatásos szélessávú platformon elérhető IP multimédiás alrendszer (IMS) szolgáltatás, mobil és vezetékes SIP kliensek közti VoIP (internet protokollon lebonyolított hangkommunikáció) hívás, valamint közös platformon tesztelhető játékok és videomegosztás szerepel.

A 2005-ben indult közös projekt azt vizsgálja, hogy a különféle IP szolgáltatások hogyan továbbíthatók különböző hozzáférésű technológiákon, például WLAN/DSL, GSM és WCDMA hálózaton keresztül olyan többrádiós készülékre, mint például a Nokia E60. A vezetékes-mobil konvergencia-architektúra a SIP technológián és a Nokia IMS megoldáson alapul. A konvergáló IP szolgáltatásoknak köszönhetően a felhasználók egyetlen hívás során folytathatnak hangkommunikációt, továbbíthatnak videofelvételeket, szöveget, oszthatnak meg tartalmakat, és használhatják a jelenlét-szolgáltatásokat. Mindezt az alkalmazott hálózattól függetlenül tehetik, tehát például a VoIP szolgáltatást az IMS segítségével vezetékes és WLAN (vezeték nélküli LAN) hálózaton is használhatják. A közös projekt 2006 végéig tart.

"A Telenor számára egyértelmű, hogy a következő néhány évben a világ az IP konvergencia felé halad majd. Az IMS-en alapuló architektúra bevezetése kulcsfontosságú ebben a fejlődésben" mondta Hans-Christian Haugli, a Telenor R&D vezérigazgatója. "Folyamatosan dolgozunk a rendszer fejlesztésén, így hamarosan IP-alapú multimédiás szolgáltatásokat kínálhatunk ügyfeleink számára."

"Rendkívül elégedettek vagyunk a Telenorral folytatott együttműködésünkkel" mondta Finn Erik Hermansen, a Nokia Norway igazgatója. "A közösen elért eredmények utat nyitnak a konvergáló IP szolgáltatások felé, amelyek minden eddiginél gazdagabbak, hatékonyabbak, és szórakoztatóbbak lesznek."

A 3GPP szabványban meghatározott IMS lesz a lelke a jövő konvergáló hálózatainak, emellett elvégzi az IP-alapú terminálok azonosítását, és megoldja a barangolást, illetve a hálózatok összekapcsolását. A gerinchálózatokban egyre gyakrabban használt IP új szolgáltatás-elképzelések kidolgozását teszi lehetővé, és hozzájárul a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok összeolvadásához.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.