Hirdetés
. Hirdetés

A noteszgépek úttörői

|

Hogy nézett ki a világ első noteszgépe? Milyen volt az első PC gyilkos? Érdekességek a noteszgépek világából.

Hirdetés

Az első valódi laptop: Epson HX-20 (1981)
Az alább látható, alig több mint másfél kilós szerkezet csupán nyomokban hasonlít a mai gépekre, ám a kor követelményeinek tökéletesen megfelelt, sőt némely paramétereiben mai társait is túlszárnyalja. A beépített Ni-Cd akkumulátor 50 órás működést tett lehetővé egy feltöltéssel. Ez persze annak is köszönhető, hogy képernyő gyanánt csak egy négysoros monokróm LCD-panel volt benne. A HX-20-nak saját beépített pont mátrix nyomtatója, adattárolásra pedig mikrokazettás meghajtója volt.

elso_01.jpg

Az első népszerű laptop: Tandy's TRS-80 Model 100 (1983)
Súlyát és árát (800 dollár) tekintve nagyjából azonos volt a fenti Epson készülékkel, azonban sikerét a jóval nagyobb, 240×64 képpontból álló kijelzőnek köszönhette. A TRS-80 4 darab AA elemmel működött, amelyek 18 órás üzemidőt biztosítottak. Beépített adattárolója nem volt, extraként külső 5,25-ös floppymeghajtó volt kapható hozzá. Ha adattárat nem is, néhány hasznos alkalmazást azért találtunk benne, ilyen például a telefonkönyv, a határidőnapló és a szövegszerkesztő. A legenda szerint a TRS-80 firmware-e volt Bill Gates utolsó nagy programozói projektje mielőtt saját kis birodalmával hódtó útjára indult.

elso_02.jpg

Az első 386-os processzorral szerelt hordozható készülék: Compaq Portable 386 (1986)
Bizonyára többen meglepődnek, és szerintük ez nem egy igazi notebook, mégis meg kell említeni, ugyanis mérföldkőnek számít a hordozható gépek világában. Magas, 12 ezer dolláros ára ellenére ez lett minden idők legünnepeltebb noteszgépe. Ebbe került először az Intel új, bivalyerős 80386-os processzora, aminek architektúrája a 32 bites számítástechnika következő két évtizedének irányadója volt. Bejelentésekor a világ leggyorsabb hordozható gépe volt a maga 20 MHz-es processzorával.

elso_03.jpg

Az első tábla PC, szubnotesz és tapipad >>

Az első Wi-Fi-s, játékos és PC-gyilkos gép >>


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.