Hirdetés
. Hirdetés

A nyelvek közötti akadályok ledöntése - újabb mérföldkő

|

Elkészült az egyszerre több fordítást is kínáló ingyenes iTranslate4.eu weboldal.

Hirdetés

A nyelvek közötti megértést elősegítő, automatizált online fordító szolgáltatások folyamatosan javuló eredményekkel működnek a világban. Ezen fejlődési folyamat jelentős állomása a www.iTranslate4.eu (Internet Translators for all European Languages) weboldal elindítása. A kezdeményezés elsődleges célja az EU nyelvei között a lehető legjobb minőségű gépi fordítások megjelenítése. A nyilvánosság számára ingyenesen elérhető szolgáltatás hátterében az MTA Nyelvtudományi Intézete és Európa legjobb fordító programjainak működtetői állnak (pl. Systran, PROMT, Linguatec, a magyar MorphoLogic, Sunda stb.).

A szolgáltatás révén szinte bármilyen nyelven lehet levelezni, szövegeket, egész weboldalakat egy gombnyomással lefordítani, chatelni minden nyelvtudás nélkül. A fordítások természetesen nem azonos színvonalúak az élő emberi fordítással, de egyre javuló hatékonysággal segítik a megértést az emberek, a nyelvek között.

A weboldal 300 nyelvi motort felhasználva mintegy 45 nyelvpáron nyújt megoldást, amelyben nemzeti és kisebbségi európai nyelvek és egyéb világnyelvek is megtalálhatóak. Számos nyelvpáron alternatív fordítások is elérhetőek. Az egy időben megjelenített több fordítási megoldás garantálja a lehető legjobb eredmény megjelenését, így a felhasználó maga választhatja ki a felkínált opciók közül a számára megfelelő, a megértést leginkább biztosító fordítást. A rendszer egyúttal lehetőséget nyújt a fordítások online értékelésére és rangsorolására is.

Az egyes fordítórendszerek között az iTranslat4.eu programozói által fejlesztett speciális technológia teremti meg a kapcsolatot.

Az ingyenesen használható weboldal hamarosan további szolgáltatásokat is nyújt majd, előfizetéses rendszerben. Fordítók, fordítóirodák számára olyan különböző fordító memóriák támogatását teszi lehetővé, mint az SDL Trados Studio, MemQ, DeJa Vu. Az egyedi felhasználók részére pedig saját weboldalba integrálható fordító dobozt, illetve Firefox böngészőbe épülő fordító plug-int és népszerű chatalkalmazásokba épülő kiegészítéseket tesznek elérhetővé. A weboldal nyilvános programozói felülettel is rendelkezik, melynek segítségével bárki saját alkalmazást is fejleszthet.

„A jó minőségű gépifordító-rendszerek fejlesztése jelentős tudományos erőfeszítést és anyagi ráfordítást igényel. A fordítóprogram fejlesztő cégek csak annak a néhány nyelvnek a fejlesztésére koncentrálnak, amelyek gazdasági szempontból megtérülnek. Ezért tartottuk kiemelt fontosságúnak ezt a kezdeményezést, amely összeköti e fordítórendszereket, s ezáltal tetszőleges nyelvi irányban tesz lehetővé fordításokat, gyakran több fordítási megoldást is felkínálva. Ez az igazi újdonsága a fejlesztésnek ”- nyilatkozta Tihanyi László, az ötlet gazdája, a projekt technikai igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.