Hirdetés
. Hirdetés

A nyugat-európai PC-piac esése 2023 első negyedévében érheti el mélypontját

|

A nyugat-európai PC-szállítások (asztali számítógépek, notebookok és munkaállomások) éves szinten 38 százalékkal, 10,7 millió darabra csökkentek 2022 negyedik negyedévében a Canalys legfrissebb becslései szerint.

Hirdetés

A notebookok teljesítettek a legrosszabbul, 8,6 millió darabot szállítottak, 40 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Az asztali számítógépek szállítása szintén jelentős visszaeséssel szembesült, 29 százalékkal, 2,1 millió darabra csökkent. A táblagépek piaca is szenvedett a visszafogott fogyasztói kiadásoktól, mivel a szállítások 17 százalékkal, 6,6 millió darabra csökkentek. A 2022-es teljes évre vonatkozóan a PC- és a táblagép-szállítások 21 százalékkal, illetve 18 százalékkal csökkentek. A piac várhatóan 2023 nagy részében további csökkenéssel szembesül, de az év utolsó negyedévében ismét növekedésnek indul.

"A nagy árengedmények ellenére a régióba irányuló fogyasztói PC-szállítások 27 százalékkal csökkentek tavaly a harmadik és a negyedik negyedév között" - mondta Kieren Jessop, a Canalys kutatási elemzője. "Az ünnepi negyedévben tapasztalt jelentős szekvenciális csökkenés aláhúzza mind a jelenlegi gazdasági helyzetnek a keresletre gyakorolt hatását, mind pedig a készletek felduzzadásának mértékét. Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartani, hogy a világjárvány során mennyire telítődött a piac. 2020 második negyedévétől kezdve Nyugat-Európa nyolc egymást követő negyedévben olyan fogyasztói PC-szállítások volumenét könyvelhette el, amelyek magasabbak voltak, mint 2019 ünnepi negyedévében. Eközben a kereskedelmi kereslet csökkent, mivel a vállalkozások további nyomással szembesültek az EKB kamatemelései miatt, amelyek 2023 első hónapjaiban is folytatódtak. A költségvetések IT-beruházásoktól való elvonása megállította a PC-szállítások lendületét, amely a COVID-19 korlátozások feloldását követően kezdett felpörögni" - tette hozzá.

"Szerencsére a korai jelek arra utalnak, hogy valószínűleg a PC-piac mélypontján vagyunk" - mondta Jessop. "Bár a gazdasági aggodalmak rövid távon továbbra is fennállnak, a fogyasztói és üzleti hangulat mérőszámai javulnak a 2022-es mélypontokról. Az európai székhelyű csatornapartnerek készletszintjeik csökkenéséről számolnak be, ami a kereslet későbbi év végi élénkülésével új eladási szállítmányok előtt nyitja meg az utat. A gazdasági bizonytalanság felhője ellenére pedig a nyugat-európai foglalkoztatási ráták rugalmasak maradtak. Távolabbra tekintve, 2024-ben a növekedés felgyorsul, ahogy a késleltetett fogyasztói vásárlások újra előtérbe kerülnek, és a vállalkozások szélesebb körű átállásba kezdenek a Windows 11-re" - fejtette ki a szakember.

A Canalys várakozásai szerint a Nyugat-Európába irányuló PC-szállítások 2023-ban további 7 százalékkal csökkennek, majd 2024-ben ismét 12 százalékos növekedés várható. A táblagépek várhatóan rosszabbul járnak, a szállítások idén 10 százalékkal esnek vissza, majd jövőre mindössze 4 százalékos növekedést produkálnak.

Hirdetés

2022 negyedik negyedévében az első öt gyártó mindegyike kevesebb PC-t szállított Nyugat-Európába, mint a harmadik negyedévben. A Lenovo és a HP mind a negyedévben, mind az egész évben az első és a második helyen állt, de nagymértékű, 35 százalékkal, illetve 43 százalékkal szállítási visszaeséssel kellett szembenézniük. A harmadik helyen álló Dell hasonló mértékű visszaesésen ment keresztül, mivel a kereskedelmi kereslet szűkülésének való erőteljes kitettség 42 százalékos éves szállítási visszaesést eredményezett. Az Apple a negyedik helyen végzett a negyedévben és az egész évben, továbbá a legnagyobb szekvenciális visszaeséssel szembesült, mivel a negyedik negyedévben 39 százalékkal kevesebb Mac-et szállított, mint a harmadik negyedévben, amikor is a csatornák jelentős mértékben feltöltődtek, és az év korábbi részében a kínálati korlátok miatt elmaradt megrendeléseket teljesítették - jelentette a Canalys.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.