Hirdetés
. Hirdetés

A Saab is alkalmazásboltot nyit

|

Az Android alapú IQon rendszerük az autótól érkező adatokat is felhasználja majd.

Hirdetés

A Genfi Autószalonon a Saab bemutatta új IQon információs és szórakoztató rendszerét, amely teljes egészében az Android platformra épül. A Google rendszerének e fajta felhasználása nem új ötlet, mivel 2009 novemberében az ArcherMind, az idei CES-en pedig a francia Parrot állt elő saját műszerfalba építhető androidos megoldásával. A Saab azonban egy fokkal tovább gondolta az autós alkalmazást. Az eddigi megoldásoknál ugyanis a beépíthető panelen futó alkalmazások nem használták az autók képességeit, gyakorlatilag szinte csak egy autóba beszerelt passzív táblák voltak.

 


A svéd gyártó IQon rendszerében ellenben az autó a platform, amely alapján a külső fejlesztők járműre szabott alkalmazásokat készíthetnek. Az alkalmazásprogramozási felületet (API) használva a programok a gépjárműtől érkező 500 különböző szignálhoz férhetnek hozzá (mint sebesség, földrajzi pozíció, külső és belső hőmérséklet, légnyomás, a vezető testhelyzete és így tovább), ami új dimenziót nyithat az világ programozói számára.

 

Jelenleg ugyanis egy interneteléréssel rendelkező eszköz azt képes megmondani, hogy hol található a benzinkút, de azt nem, hogy mikor fogy ki a benzin. A két adat összevonásával a vezető viszont tudhatja, hogy melyik benzinkútnál kell majd megállnia, sőt a kritikus 100 kilométeren belül így akár a legolcsóbb töltőállomáshoz is elnavigáltathatja magát.

A lehetőségek tárháza meglehetősen széles. Annak érdekében, hogy minél több program készüljön, a Saab is megnyitja a saját IQon alkalmazásboltját, ahol a leendő gépjármű tulajdonosok válogathatnak majd az elérhető szoftverek között.

 

Saab PhoeniX


A Saab sajtóközleménye alapján a Saab PhoeniX koncepció autónál elsőként bemutatott IQon már béta verziónál tart, és jelenleg is zárt tesztelés alatt áll. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy kereskedelmi forgalomban mikor jelenhet meg az Andorid alapú információs és szórakoztató rendszer.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.