Hirdetés
. Hirdetés

A Samsung profitja 14 éves mélypontra zuhant a chipdivízió súlyos veszteségétől

|

A Samsung 14 éve a legalacsonyabb nyereséget jelentette az idei első negyedévről, ami a chiprészleg súlyos veszteségéből adódott. A dél-koreai technológiai óriás azonban arra számít, hogy a chipek iránti kereslet az év második felében fokozatosan helyreáll.

Hirdetés

A Samsung közölte, hogy 63,75 trillió won árbevételt és 0,64 trillió won üzemi eredményt ért el a negyedévben, ami 18 százalékos, illetve 96 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A Samsung Device Solutions divíziója, a chipekért felelős részlege meredek, 4,58 billió won működési veszteségről számolt be. A vállalat közölte, hogy memóriachip-üzletágának teljesítménye jelentősen visszaesett az előző negyedévhez képest a kereslet általános csökkenése miatt a gazdasági lassulás és a vásárlói kiadások gyengülése közepette.

Más memóriachip-gyártó vállalatok, az SK Hynix és a Micron szintén súlyos veszteségekről számoltak be legutóbbi pénzügyi negyedéveikre vonatkozóan, amelyek a kereslet visszaesése és a memóriachipek túlkínálata miatt keletkeztek. Mindhárom vállalat bejelentette, hogy termelésének csökkentését tervezi.

A DRAM iránti kereslet lassulása, amely a szervervásárlók részéről évek óta folyamatosan nagy keresletnek örvend, a visszaesés egyik legjelentősebb oka. Az első negyedévre vonatkozóan a Samsung közölte, hogy bitnövekedése nem tudta teljesíteni korábbi előrejelzését, vagyis a tervezettnél kevesebb DRAM-ot gyártott. A NAND esetében azonban a technológiai óriás azt mondta, hogy elérte a célját, sőt, még többet is, mivel a legtöbb termék a nagyobb sűrűségű chipek felé mozdult el, ami lehetővé teszi a Samsung számára, hogy több prémium terméket adjon el.

Hirdetés

A memóriák mellett a Samsung logikai chipekkel foglalkozó üzletágaiban is gyenge volt a kereslet a negyedévben. A SoC-k, az érzékelők és a kijelzőchipek értékesítése mind csökkent, miközben a szerződéses chipgyártási szolgáltatása, vagyis az öntöde iránti kereslet is visszaesett.

Bár a chipek iránti kereslet élénkülése a következő negyedévben korlátozott lesz, a piac várhatóan fokozatosan helyreáll, ahogy az ügyfelek készletei normalizálódnak - közölte a Samsung.

Eközben a Samsung Device Experience Division, a fogyasztói elektronikai részlege 4,21 billió won üzemi nyereségről számolt be. Ebből az MX Business, a Samsung okostelefonokkal foglalkozó üzletága 3,94 billió wonnal járult hozzá, ami az elmúlt évek egyik legerősebb teljesítménye. A prémium okostelefonok iránti kereslet magas volt a negyedév során, és a Galaxy S23 Ultra erős teljesítménye lehetővé tette, hogy az üzletág kétszámjegyű nyereségességet hozzon - jelezte a cég.

A Samsung Display szintén tekintélyes, 0,78 billió wonos bevétellel járult hozzá az eredményekhez, köszönhetően az okostelefon-gyártók összehajtható kijelzőpanelek iránti nagy keresletének és a tévégyártók QD-OLED paneljeinek. Az első negyedév összességében gyenge teljesítménye ellenére a Samsung 10,7 billió wont költött a létesítményeire, ami az eddigi legmagasabb kiadási érték egy negyedévben. Ebből 9,8 trillió wont a chipgyártó létesítményeire költöttek, hogy felkészüljenek a jövőbeli szállításokra - közölte a technológiai óriás a ZDNet szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.