Hirdetés
. Hirdetés

A Seagate áttörte a terabájtos határt

|

A Seagate három új merevlemeze kapacitásrekordot állít fel az asztali gépekbe és a laptopokba szánt egységek között is.

Hirdetés

Az új Seagate Barracuda 7200.11 3,5 hüvelykes merevlemez 1,5 terabájt kapacitást kínál, szemben az eddigi legnagyobb, 1 terabájtos meghajtókkal. Az 500 gigabájtos Momentus meghajtók, melyek percenként 5400-at és 7200-at forduló változatokban is hozzáférhetők, a 2,5 hüvelykes laptopmeghajtók között jelentik a csúcsot, melyek között eddig a 320 gigabájt volt a csúcs. A kapacitástól eltekintve, az új meghajtók hétköznapiak - adatátviteli sebességben például hasonló teljesítményt nyújtanak, mint a korábbi Seagate vagy más gyártótól származó merevlemezek.

A Momentus 5400.6 egy 2,5 hüvelykes mobilgépekbe szánt meghajtó, mely azoknak az ügyfeleknek szól, akik a hosszabb akkuüzemidőt és az alacsonyabb zajszintet keresik. A meghajtót 120 és 500 gigabájt közötti kapacitással gyártják. A 7200.4, mint ahogy a neve is sugallja, a 2,5 hüvelykes meghajtók közt a gyorsabbak közé tartozik a percenként 7200-at pörgő lemezeivel, illetve a 16 megabájtos gyorsítótárával.

earth_image_close-nn.jpg
"
A kapacitást, mint üveggolyót megkapod, csak vásárolj ilyen merevlemezt... A Seagate Barracuda 7200.11 másfél terabájt tárhelyet kínál

A 7200.11 a termékvonal csúcsát jelenti a Segate-nél. A legfőbb különbség az új, 1,5 terabájtos meghajtó és a Seagate hozzá legközelebb álló, 1 terabájt kapacitású meghajtója között a lemezenként tárolt adatok mennyisége. Mindkét meghajtóban négy lemez található, de amíg az 1 terabájtos összesen négy, 250 gigabájt kapacitású lemezt tartalmaz, addig a másfél terabájtosban 375 gigabájt jut egyetlen lemezre, ami meglehetősen szokatlan méret.

A gyártók a 250 gigabájtos lemezenkénti kapacitást már túlszárnyalták az elmúlt hónapokban, például a Samsung új, 1 terás Speedpoint F1 meghajtói három, egyenként 333 gigabájtos lemezt tartalmaznak, míg eredetileg a meghajtó első szériáiban négy darab 250 gigabájtos korong volt.

Seagate új meghajtója az első modell, amely túllépi a 2007 elején bemutatott Hitachi 7K1000 által felállított 1 terabájtos határt. Nem kétséges, hogy más gyártók is előrukkolnak majd hasonló kapacitású meghajtókkal a közeljövőben. A 2 terás meghajtókra valószínűleg még 2009-ig kell várnunk, a lemezenkénti tárolókapacitás ekkor éri el az 500 gigabájtot.

Persze az öt, egyenként 400 gigabájtos lemezzel működő, 2 terabájtos meghajtók megjelenése is lehetséges, de kérdés, hogy a gyártók építenek-e ilyet, hiszen ezek a több író-olvasó fej miatt jobban is melegednének, és zajosabbak is lennének, mint a négylemezes meghajtók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.