Hirdetés
. Hirdetés

A Sony és a Panasonic új HD formátuma

|

A nagyfelbontású (HD) videózás megszállottjait újabb formátummal örvendeztette meg a Sony és a Matsushita Electric (Panasonic). Az AVCHD nevű újítás a magas felbontású kamkordereket célozza meg, lehetővé téve HD tartalom tárolását a jelenleg rendelkezésre álló 8 centiméteres DVD-ken.

Hirdetés

Az AVCHD az MPEG4 AVC/H.264-es tömörítéssel dolgozik, mely sokkal hatékonyabb a hagyományos DVD lemezeken használatos MPEG2-es rendszernél. Mivel a HD videó négyszer annyi adatot tartalmaz, mint az általános formátumok, a tömörítés rendszerének folyamatos fejlesztése létfontosságú, ha néhány percesnél hosszabb anyagot akarunk felvenni és tárolni az egyes lemezeken.

Yoshikazu Ochiai, a Sony tokiói szóvivője elmondta, hogy a Blu-ray technológia központi szerepe és dinamikus fejlődése ellenére még nem igazán alkalmas a kamkordereken való felhasználásra. A teljes kompatibilitás eléréséig több akadályt le kell még küzdenie a cégnek, az erőforrás méretének és energiafelvételének csökkentésétől egészen az előállítás költségeinek leszorításáig. Az AVCHD technológiával, általános beállításokkal számolva körülbelül húsz percnyi anyagot rögzíthetünk az egyoldalas DVD lemezekre. Összehasonlításképpen, egy hagyományos kamkorderrel hasonló feltételek mellett harminc perces felvételt készíthetünk.

A Sony szóvivője sem az új technológiával készülő kamerákról, sem az AVCHD rövidítés eredetéről nem árult el részleteket. A társaság jelenlegi HD kamkorderei a kazettás HDV rendszerre épülnek, és hagyományos MiniDV kazettákat használnak. Minden szalag hatvan percnyi képanyag felvételére alkalmas, ami kedvezőbb ugyan az AVCHD megfelelő paraméterénél, de az új, optikai lemezes rendszernek is megvannak a maga előnyei. Ezek közül a leginkább szembetűnő talán a tetszőleges hozzáférhetőség - optikai lemezről lévén szó, a felvétel bármely része gyorsabban és sokkal egyszerűbben elérhető. A lemezeket bármely otthoni, DVD-olvasóval rendelkező PC le tudja majd játszani, bár az AVCHD-hez egy speciális szoftverre is szükség lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.