Hirdetés
. Hirdetés

A Sun ügyfeleinek megtartása az Oracle célja

|

Az Oracle szerdai sajtótájékoztatóján a Sun frissen bejegyzett tulajdonosának képviselői igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt: a hardvercég jövője biztos alapokon nyugszik.

Hirdetés

Az Oracle-Sun egyesülés kapcsán megrendezett szerdai sajtótájékoztató legfontosabb üzenete az volt, hogy az újdonsült tulajdonosok mindent elkövetnek azért, hogy újra megerősítsék a hardvergyártó pozícióját a technológiai piacon. A közvélemény megnyugtatására irányuló törekvéseik érthetők, hiszen az akvizíció tavaly áprilisi bejelentése óta a Sun ügyfeleinek bizalma komolyan megrendült a cégben.

Az Oracle szakemberei alaposan átdolgozzák a Sun korábbi, elsősorban külsős kereskedőkre és viszonteladókra építkező értékesítési stratégiáját. A tervek szerint komolyabb támogatást biztosítanak majd a nagy ügyfeleknek, és szélesebb körű, a megrendelők igényei szerint felépített rendszerek eladására épülő értékesítési szisztémát építenek ki, amelyet üzletkötők újonnan toborzott légiói támogatnak majd.

A Sun termékkatalógusát is felfrissítik. Számos megoldásukat kivonják a piacról, miközben az olyan, üzleti szempontból kulcsfontosságú technológiák mint az UltraSparc, a Solaris és a Java, a jelenleginél lényegesen jobb technikai támogatást kapnak.

Az egyesülés legfontosabb célja, hogy jól működő, integrált, a Sun és az Oracle megoldásaira építkező rendszereket fejlesszenek, ahogy azt az Oracle Exadata adatbázis- és tárolórendszere is példázza, amelyet a két cég közös fejlesztéseként dobtak piacra. Az Oracle szerint a tervezett változások alaposan megdobják majd a cég technológiai költségeit: a jövőben az eddigi 2,8 milliárd helyett 4,3 milliárd dollárt költenek kutatás-fejlesztésre.

Daniel Grim, a Sun egyik nagy múltú ügyfelének, a Delaware-i Egyetem vezető informatikusa szerint az Oracle az eddiginél közvetlenebb viszonyt szeretne kialakítani az ügyfelekkel, ami "támogatásra méltó törekvés". "A jelenlegi célkitűzések igen reményteliek, de egyelőre keveset tudok ahhoz, hogy megítéljem, eredményes lesz-e az egyesülés" - fogalmazta meg az akvizícióval kapcsolatos kételyeit Grim.

Az IDC legutóbbi, a 2009-es év harmadik negyedévének adatait feldolgozó jelentése szerint a Sun szerverpiaci részesedése 9,5 százalékról 7,5 százalékra esett vissza. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy az átalakított támogatási és értékesítési szisztéma bevezetésével ismét a piacvezetők közé emeljék ezeket a termékeket.

Charles Phillips, az Oracle elnöke kijelentette, a vállalat az elkövetkező évben közel kétezer új munkahelyet teremt majd; a Sunnál történt és az egyesülés befejeztével várható további leépítéseket nem kommentálta.

A szakma komoly érdeklődéssel figyeli, mihez kezd majd az Oracle - mint szoftverfejlesztésre szakosodott vállalat -, a Sun hardvergyártó kapacitásaival. "Ahogy én tudom, egy szoftvercégnek még soha nem sikerült hatékonyan irányítania egy hardvervállalatot" - nyilatkozta Rob Enderle, független informatikai elemző. "Ha valaki képes lehet erre, az az Oracle, de egy dolog biztos: egy egytől tízig terjedő nehézségi skálán tizenegyest kellene teljesíteniük, hogy sikerre vigyék az akvizíciót."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.