Hirdetés
. Hirdetés

A százdolláros laptop Európába jön

|

A "százdollárosként" elhíresült OLPC XO laptop mától Európában, így idehaza is megvásárolható az Amazonon keresztül. Elvileg.

Hirdetés

A Minden Gyermeknek Egy Laptopot (One Laptop Per Child) projekt híres-hírhedt XO laptopja az Egyesült Államokban már jó egy éve működő "Kettőt Fizet, Egyet Kap" (Get One, Give One - G1G1) kezdeményezést kiterjeszti az Európiai Unióra, és mától kezdve a gép hozzáférhető az öreg kontinensen is. A kezdeményezés lényege, hogyha a vásárlók dupla áron vesznek maguknak egy gépet, akkor azonmód egy, a fejlődő országokban élő diák számára is biztosítanak egy másik XO-t.

A hírt, hogy a 27 Európai Uniós országban, illetve Oroszországban, Törökországban és Svájcban is hozzáférhető lesz az XO, az OLPC alapítója, Nicholas Negroponte jelentette be a World of Health IT konferencián Koppenhágában. Az XO ára 268 angol font, nagyjából 313 euró lesz. Maga a G1G1 program - szemben az OLPC XO-val - sikeresnek tekinthető, hiszen a beindítása óta közel 190 ezer gépet vásároltak meg ilyen módon.

olpcandothers.jpg
Az OLPC XO-nak (balra) nem csupán az Intel Classmate PC-vel (középen) kell megküzdenie az európai piacon, hanem a hétköznapi körülmények között jobban használható netbookokkal is (jobbra)

Az OLPC-t a G1G1-nal kapcsolatban számos kritika érte, ugyanis késtek a szállításokkal, a szervezet képtelen volt megbirkózni a logisztikai feladattal. Éppen ezért az OLPC szeptemberben megegyezést írt alá az Amazonnal. Az európai megrendeléseket a jól ismert online szolgáltatón keresztül lehet lebonyolítani, bár ezen sorok írásakor az Amazon megfelelő oldalán egyelőre csak a "November 17-től" felirat olvasható.

Jótékonyság ide vagy oda, továbbra is kérdéses, hogy ki fog nagyjából ugyanannyi pénzt áldozni a speciális operációs rendszerrel érkező, meglehetősen gyenge hardverre, mint amennyibe egy Windows XP-s, Intel Atom processzoros, 120 gigabájtos merevlemezzel és 1 gigabájt memóriával szerelt netbook kerül - hogy a recessziót már ne is említsük. Az OLPC történetét az is beárnyékolja, hogy a G1G1 programban résztvevők hardverhibákról, a mindössze 30 napos garancia lejárta után előjövő problémákról és a pótalkatrészek hiányáról számoltak be. Most kiderül, hogy az európai vásárlóknak meg kell-e bírkózniuk ugyanezekkel a problémákkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.