Hirdetés
. Hirdetés

A távközlés minősége

|

Minőségi szempontból vizsgálta a távközlési piac szereplőit a NHH. Az adatok 2006-ra vonatkoznak, és maguk a cégek biztosították azokat.

Hirdetés

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke szerint az NHH-nak nemcsak az a szerepe, hogy a hatósági eszközökkel növelje a versenyt, hanem az is, hogy csökkentse az árakat és növelje a választékot. Az elnök szerint a Tantusz szolgáltatás is ebből a célból született meg, ennek segítségével a fogyasztók saját szokásaik alapján tudnak szolgáltatót vásárolni. Pataki elmondta: a Tantusz ezután a nemcsak az árak, hanem a minőség tekintetében is vizsgálódik. Terveik szerint minden évben készítenek a mostanihoz hasonló kiértékelést, és azt be is mutatják a nagyközönségnek. Hasonló táblázatok, amelyek a távközlési szolgáltatók minőségét mutatják, az EU-n belül eddig csak Nagy-Britanniában készültek.

A táblázat négy területet vizsgál: a helyhez kötött telefonszolgáltatókat, a mobil rádiótelefon-szolgáltatókat, az internetszolgáltatókat és a kábeltévé-szolgáltatókat. Ezeknek a cégeknek egyrészt a 345/2004-es kormányrendeletben foglalt minőségi követelményeknek, másrészt egyéb speciális követelményeknek is eleget kellene tenniük. Aa 2006-os évre vonatkozó minőségi adatokat maguk a szolgáltatók nyújtották be a hatóságnak.

Az adatokból megtudhatjuk, hogy a mobilszolgáltatók közül például a Vodafone 27 óra alatt vizsgálja ki a minőségi panaszokat, a Pannon két óra alatt reagál, a T-Mobile-nak pedig csak egy órára van szüksége hozzá. A rendelkezésre állás a Vodafone-nál a legkisebb (99,06 százalékos), és itt is a T-Mobile teljesít a legjobban 99,94 százalékkal, míg a Pannon 99,83 százalékkala második . A szolgáltatók ellen összesen 186 hatósági vizsgálat indult, ebből 91 a Vodafone, 54 a T-Mobile és 41 a Pannon ellen. Az elmarasztaló döntések száma ennél alacsonyabb, összesen 40 - ebből 37 a Vodafone, 1 a T-Mobile és 2 a Pannon ellen született. (A mobilszolgáltatókról szóló adatok itt és itt tölthetők le.)

Ami a kábelszolgáltatókat illeti, a 100 ezernél több előfizetővel rendelkező cégek esetében a FiberNetnél a leghosszabb az új hozzáférés létesítése (19 nap), második a VidaNet 18 nappal, a harmadik a T-Kábel 14 nappal, a  negyedik - vagyis a leggyorsabb - pedig a UPC 5 nappal. A szolgáltatók ellen összesen 145 hatósági vizsgálatot folytattak le (UPC 42, FiberNet 100, T-Kábel 3 és VidaNet 0), az elmarasztaló hatósági döntések száma 15 (UPC 3, FiberNet 12, T-Kábel és VidaNet 0). (A kábelszolgáltatókról szóló adatok itt és itt tölthetők le.)

A vezetékes telefonszolgáltatók esetében is sok az adat. A több mint 10 ezer előfizetővel rendelkező szolgáltatók esetében a legtöbb számlapanasz ezer előfizetőre kivetítve a UPC-nél volt, (42,82 százalék), ami azzal magyarázható, hogya szolgáltató az adott időszakban tért át új számlázási rendszerre. A Magyar Telekom esetében az átlag 2,81, az Invitel esetében 1, a Hungarotelnél pedig 0,29. (A vezetékes telefonszolgáltatókról szóló adatok itt és itt tölthetők le.)

Az internetszolgáltatók esetében a 100 ezernél több előfizetővel rendelkező cégek ezer előfizetőre jutó ügyintézési panaszainak száma a Tele2-nél a legnagyobb (9,22), a T-Online-nál 4, a UPC-nél 1,64, és a Magyar Telekomnál, vagyis T-Mobile-nál 0,6. (Az internetszolgáltatókról szóló adatok itt és itt tölthetők le.)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.