Hirdetés
. Hirdetés

A többség hisz az ál-vírusirtóknak

|

A felhasználók jelentős része továbbra sem ismeri fel a kamu antivírusokat.

Hirdetés

A Getsafeonline szervezet a brit felhasználók körében egy átfogó felmérést készített. Elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a felhasználók mennyire vannak tisztában a hamis víruskereső programok megjelenési formáival, és azok veszélyeivel. Sajnos a felmérés azt támasztotta alá, hogy hiába terjednek viszonylag régebb óta ezek a kártékony programok, és hiába okoztak már jelentős károkat, a felhasználók egy jelentős része még mindig nem ismeri fel a veszélyeket.

 

 



A kutatók szerint a brit felhasználók 80 százaléka az ál-antivírusok kapcsán nem elég elővigyázatos, vagyis nincs meg a kellő biztonságtudatosság. Azt azonban nem lehet pontosan tudni, hogy hányan estek bele a számítógépes bűnözők csapdáiba. A Getsafeonline szerint ennek az egyik oka, hogy az emberek nem tudnak kihez fordulni akkor, amikor a számítógépeik áldozatul esnek a hamis víruskeresőknek, így sok incidens "rejtve" marad.

Arra egyelőre semmiféle jel nem utal, hogy a csalók felhagynának az ál-antivírusok terjesztésével. Sőt a tevékenységüket egyre összehangoltabban és szervezettebben végzik. "Nagy üzletről van szó. Az egyik banda például 300-400 alkalmazottat foglalkoztatott annak érdekében, hogy a szervezet működőképes legyen, és egy ennek a célnak megfelelő call center működhessen" - mondta Sharon Lemon, a SOCA (Serious Organised Crime Agency) megbízott igazgatója. A Lemon által említett ukrán bandát a nyáron az FBI fülelte le. Az eddigi vizsgálatok szerint a szervezett keretek között működő alvilági csoport havonta 150 ezer dollárt fizetett ki webszervereket, illetve weboldalakat üzemeltető személyeknek reklám célokkal. Nekik csak el kellett helyezniük a hamis víruskeresőkre mutató linkeket a weboldalakon, és minden egyes letöltés után fizetséget kaptak.

Angliában egy héten át tartó kampány keretében próbálta felhívni a figyelmet a veszélyekre a Getsafeonline. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy más országokban, így hazánkban sem kedvezőbb a helyzet az ál-antivírusok tekintetében, ezért a védelmi szoftverek megbízható cégektől történő beszerzésére különös figyelmet kell fordítani.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.