Hirdetés
. Hirdetés

A Toyotához tartozó robotaxi startup taxiengedélyt kapott, és így pénzt kereshet

|

A bejelentés egy olyan időszakban érkezett, amikor számos startup cég dollármilliárdokat öl az autonóm technológiákba.

Hirdetés

A Toyota Motor által támogatott Pony.ai önvezető technológiai vállalat bejelentette, hogy taxiengedélyt kapott Kínában, ami lehetővé teszi, hogy egyes vezető nélküli járművei elkezdjenek viteldíjat felszámítani. A vállalat szerint ez az első autonóm vezetéssel foglalkozó cég az országban, amely eljutott idáig.

A Pony.ai közölte, hogy 100 vezető nélküli jármű üzemeltetésére kapott engedélyt Kanton (Guangzhou) város Nansha kerületében. A cég tavaly engedélyt kapott arra is, hogy fizetős vezető nélküli robotaxi szolgáltatást indítson Pekingben, és azóta már kínál fuvarokat. Pekingben azonban egy sokkal kisebb, ipari övezetben kínálnak fuvarokat és csak kísérleti jelleggel - mondta a társaság szóvivője.

Hirdetés

Most azonban a Nansha kerület teljes 800 négyzetkilométeres területén megkezdik a viteldíjak felszámítását a vezető nélküli autókkal. Az utasok a Pony.ai saját alkalmazásával hívhatnak kocsit és fizethetnek a fuvarokért. Kezdetben biztonsági sofőrökkel telepítik ezeket az autókat, de várhatóan "rövid-középtávon" már emberi felügyelet nélkül folytatják a szolgáltatást - közölte a vállalat.

A bejelentés egy olyan időszakban érkezett, amikor számos startup cég dollármilliárdokat öl az autonóm technológiákba, azzal a céllal, hogy a mobilitás jövőjében már korán vezető szerepet töltsenek be. A Pony.ai az Egyesült Államokban és Kínában egy ideje már aktívan tevékenykik. Így közutakon tesztelte vezető nélküli technológiáját a kaliforniai Fremontban és Milpitasban, valamint a kínai Kantonban és Pekingben.

Kínában számos helyi startup versenyez. Az elmúlt hónapokban a Momenta és az autógyártó SAIC hivatalos engedélyt kapott robotaxi szolgáltatásuk kipróbálására Sanghaj Jiading kerületében, amivel a Nissan által Kantonban létrehozott Weride cégének hasonló kísérletét követte. Sencsenben pedig az Alibaba által támogatott AutoX szintén teszteli a robotaxikat - egyelőre biztonsági vezetőkkel - egy erősen zsúfolt városi területen, ahol sok a gyalogos és nagy a moped forgalom.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.