Hirdetés
. Hirdetés

A TSMC állítólag 20 ezer dollárt számít fel egyetlen 3 nm-es ostyáért

|

A DigiTimes jelentése szerint egy, a TSMC vezető N3-as gyártástechnológiáján feldolgozott ostya több mint 20 ezer dollárba fog kerülni. Ezzel szemben egy N5-ös ostya ára körülbelül 16 ezer dollár lesz.

Hirdetés

A TSMC a hírek szerint 25 százalékkal megemeli az N3 (3 nm-es osztályú) csúcstechnológiával feldolgozott ostyák árát az N5 (5 nm-es osztályú) csomópontéhoz képest. Ez azonnal megdrágítja az összetett processzorokat, például a GPU-kat és az okostelefonok SoC-it, ami drágábbá teszi az olyan eszközöket, mint a grafikus kártyák és a mobiltelefonok. Eközben a megfizethetetlenül magas költségek miatt vonzóbbá válnak a több chipletet tartalmazó tervek.

Számos oka van annak, hogy miért drága a chipek N5-ös és N3-as gyártási csomópontokon történő előállítása. Először is, mindkét technológia elég nagymértékben használja az extrém ultraibolya (EUV) litográfiát, amely az N5 esetében akár 14 réteget is jelenthet, az N3 esetében pedig még többet. Minden egyes EUV-eszköz 150 millió dollárba kerül, és egy gyárban több EUV-szkennert kell telepíteni, ami további költségeket jelent a TSMC számára. Az N5-ös és N3-as technológiával történő chipgyártás is hosszú időt vesz igénybe, ami szintén magasabb költségeket jelent a TSMC számára.

A TSMC általában nem hozza nyilvánosságra az ostyáinak árait, kivéve a tényleges ügyfelek számára. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szerződéses árképzés - amit az olyan vállalatok, mint az Apple, az AMD, az Nvidia vagy akár a rivális Intel nagyobb megrendelései valószínűleg alkalmaznak - alacsonyabb lehet az alapáraknál. A DigiTimes információi valószínűleg nem ezekre a megállapodásokra vonatkoznak.

Hirdetés

A TSMC szolgáltatásait igénybe vevő chipfejlesztők várhatóan továbbhárítják az új chipek költségeit a továbbfelhasználókra, ami drágítja az okostelefonokat és a grafikus kártyákat. Az Apple iPhone 14 Pro már most is 999 dollárról indul, míg az Nvidia zászlóshajója, a GeForce RTX 4090 ára 1599 dollár. Amint az olyan vállalatok, mint az Apple és az Nvidia használni kezdik a TSMC N3-as csomópontját, számíthatunk arra, hogy termékeik még drágábbak lesznek.

Bár a TSMC árainak emelkedésének racionális okai vannak, meg kell jegyezni, hogy a vállalat megúszhatja ezt, mivel jelenleg nincs olyan riválisa, amelyik a csúcstechnológiát alkalmazó gyártástechnológiával, tisztességes hozammal és nagy mennyiségben tudna chipeket gyártani. Bár formálisan a Samsung Foundry megelőzi a TSMC-t a 3GAE feldolgozási technológiájával, úgy vélik, hogy azt csak apró kriptovaluta-bányászchipekhez használják az elégtelen hozamok miatt. Eközben a Samsung Foundry 4 nm-es feldolgozási technológiája a teljesítményt illetően nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Ha (és amennyiben) a Samsung és az Intel Foundry Services olyan feldolgozási technológiákat kínál, amelyek felülmúlják a TSMC-ét, a világ legnagyobb öntödéjének némileg korlátoznia kell majd az árait, bár nem számíthatunk a chipek árának csökkenésére az öntödei piacon kiéleződött verseny miatt, mivel a gyárak egyre drágábbak, a chipfejlesztési költségek emelkednek, és a gyártástechnológiák egyre összetettebbek - írja a Tom's Hardware.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.