Hirdetés
. Hirdetés

A túlélésre játszanak, minden más várhat

|

Katasztrófa utáni helyreállításra, szerverbővítésre és virtualizációra költenek a cégek, új munkaerőre, felhőre nem.

Hirdetés

A Sunbelt és a bostoni székhelyű ITIC kutatócég 2010-es IT Trend felmérése szerint ebben az évben a vállalatok többsége mérettől és iparági szegmenstől függetlenül informatikai költéseik, illetve IT-szakembergárdájuk szinten tartására fognak törekedni.

A megkérdezett cégek egyharmada, 35 százalékuk válaszolta azt, 2010-ben is ugyanakkora IT-büdzséből gazdálkodnak, mint egy évvel korábban, csak negyedük számolt be növekvő költségvetésről, 15 százalékuk pedig kevesebb pénzből lesz kénytelen biztosítani a vállalat informatikai infrastruktúráját. Meglepő módon ugyanennyien, 16 százalék válaszolta azt, hogy a 2010-es IT-költségvetésük még nincs jóváhagyva, 8 százalék pedig teljesen bizonytalan a rendelkezésre álló forrásokat illetően.

A felmérés szerint 2010-es évben a vállalatok elsősorban katasztrófa utáni helyreállításra, az üzleti folyamatokat közvetlenül támogató alkalmazások bevezetésére, szerverbővítésre és szerver-virtualizációra fognak költeni.

Az informatikai biztonság továbbra is kiemelt helyen szerepel a cégek stratégiájában, a válaszadók 97 százaléka szerint ezt a területet nem érinti az IT-költések átalakítása, csökkentése, illetve 36 százalékuk szerint erre költenek a legtöbbet az év folyamán.

Szerverek: óvatos bővítés?
A megkérdezettek szerint vállalatuk IT-stratégiájának másik legfontosabb eleme a szerverek üzembiztonságának garantálása. Ezzel együtt azonban 41 százalékuk szerint a gazdasági válság a szerverek cseréje terén is érezteti hatását, mivel kitolódnak a termék-életciklusok, a cégek későbbre halasztják szerver-beszerzéseiket és tovább használják meglévő eszközeiket.

Ugyancsak hasonló arányban, öt megkérdezettből kettő szerint a vállalat igényei alapján inkább csak szerverbővítést végeznek. A válaszadók 18 százaléka pedig megváltoztatta eddigi szervervásárlási stratégáját és inkább drágább, nagyobb, robusztusabb hardvereket vásárolnak, amelyek tartósabbak, s tovább lehet őket használni.

A felmérésben résztvevők fele 1-3 éves szerverekkel rendelkezik, 21 százaléka 3-4 éves hardverekkel dolgozik, 11 százaléka 4-5 éves szervereken futtatja alkalmazásait, míg a válaszadók 9 százaléka használ 5 évnél is idősebb szervert. Az IT-beszerzések átalakulását jól jelzi, hogy a vállalatok mindössze 9 százaléka vásárolt szervert az elmúlt egy évben.

Nem trendi a zöld IT
A kutatás egyúttal arra is kereste a választ, hogy jelen gazdasági körülmények között mely témák, illetve feladatok nem foglalkoztatják már, vagy még a vállalatokat. Ezek szerint a felhőszolgáltatások igénybevétele, illetve saját számítási felhő kialakítása a megkérdezett vállalatok alig 4, illetve 7 százalékánál prioritás.
 
Hasonlóan nem fontos az informatikai szakembergárda bővítése (5 százaléknál kiemelt terület), illetve az adatközpontok „zöld” kezdeményezéseinek megvalósítása. Ez utóbbival kapcsolatban a megkérdezettek alig 20 százaléka válaszolta azt, hogy vállalata már elkezdett foglalkozni vele és csak 4 százalék mondta, hogy a következő 12 hónapban ez lenne cége IT-stratégiájának központjában. A cégek fele, éppen csak tanulmányozza a zöld megoldásokat, vagy egyáltalán nem foglalkozik bevezetésükkel.

Munkaerő piac: időhúzás és óvatosság

A Sunbelt és az ITIC közös felmérése szerint a vállalatok nem tervezik jelentősen bővíteni IT-szakembergárdájukat 2010 során. 47 százalékuk szeretné fenntartani a jelenlegi létszámot, negyedük pedig csak akkor venne fel új szakembert, ha az üzletmenet feltételnül megköveteli. Egyetlen vállalat sem jelezte, hogy jelentősen bővítené informatikai szakembergárdáját, mint ahogy arra sem érkezett egyetlen pozitív válasz sem, hogy a cégek visszavennék az előző 12 hónap során elbocsátott alkalmazottaikat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.