Hirdetés
. Hirdetés

A tűz csak a kicsiknek fáj

|

Először a gabona, aztán az üzemanyag, most pedig a lítium-ion akkumulátorokból várható hiány?

Hirdetés

A világ legnagyobb szerződéses laptop gyártója, a tajvani Quanta Computer egy sajtótájékoztatón arra figyelmeztetett, hogy a lítium-ion alapú akkumulátorok hiánya várható. Az LG Chem dél-koreai gyárában még márciusban történt tűz az oka a hiánynak. A helyreállítási munkák persze azonnal megkezdődtek, de beletelik még pár hónapba, míg az üzem újra működni kezd. A termelésből kiesett gyár havi kapacitása 13,5 millió cella volt és tűz után 85 millió amerikai dollárra becsülték csak az elmaradt értékesítésből származó veszteséget. Jól lefesti a helyzetet és a cégnek a piacon elfoglalt helyét, hogy az LG teljes havi kapacitása 23,5 millió lítium-ion cella. A Quanta szerződéses laptopgyártásának 70 százalékát a 10 legnagyobb cégnek készített gépek teszik ki, míg a maradék 30 százalék kisebb cégek emblémáit viseli. Tavaly 32 millió noteszgépet szállítottak le, míg idén 40 millió az előirányzott mennyiség.

A hiány talán csak a tíz legnagyobb gyártót nem érinti, hiszen az akkumulátor cellák előállítói őket szolgálják ki elsőnek, de a kisebb cégeknél hiány várható, ezért legyártott gépeiket nem tudják majd értékesíteni.

A Dell a tüzet követően megemelte a gépeihez külön megvásárolható akkuk árát, míg az ASUS úgy nyilatkozott, hogy noteszgép szállítmányainak nagyjából 40 százalékát érinti a tűz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.