Hirdetés
. Hirdetés

A VIA név megint szép lesz?

|

Az olcsó netbook PC-k és az UMPC-k népszerűsége esélyt adhat a VIÁ-nak, hogy kilábaljon hosszú veszteségsorozatából.

Hirdetés

Míg az ASUS meghonosította netbook kategóriában csak különböző Intel megoldásokkal találkozunk, addig az AMD-nek gyakorlatilag nincs semmije, amit ebben a kaliberben be tudna vetni. Viszont a VIA számára óriási lehetőség, hogy a masszívan veszteséges cég ismét profitot termeljen. A Hewlett-Packard 100 000 darab VIA C7-M ULV processzorra adott le megrendelést vadonatúj 2133 Mini-Note szubnoteszéhez, melyből az év végéig 500 000 darabot terveznek értékesíteni. (A rendelkezésünkre álló információk szerint a HP nem szándékozik ezt a gépet a hazai piacon forgalmazni.) A Gigabyte UMPC-k szintén a tajvani VIA Technologies processzorára épülnek és más gyártók is vizsgálják a VIA processzorokat és lapkakészleteket, hogy azokra UMPC és/vagy olcsó-notesz termékeiket alapozzák.

hpmini-note.jpg
HP Mini-Note 2133 szubnotes VIA C7M alapokon. Nálunk nem lesz?

Mi több, a kis gyártó a chipóriásnál sokkal flexibilisebb megoldásokat is kínál. Az Intel Atom platformja egyfelől csak limitált sávszélességű, egycsatornás - pontosabban a manapság már teljesen alapszolgáltatásnak számító dual-channel memóriakezelés hiányzik belőle - memória támogatást kínál, valamint megköti a gyártók kezét abban, hogy csak a Mini-ATX-nél kisebb méretű megoldásokban alkalmazhatják azt.

gigabyteu60.jpg
Gigabyte UMPC VIA C7M szívvel

A VIA az AMD-hez és az Intelhez hasonlóan teljes platformot képes nyújtani ügyfeleinek, hiszen alaplapi lapkakészletet és grafikus vezérlőt is megtalálunk a kínálatukban. Ugyanakkor az NVIDIA is kínál a VIA processzorokkal kompatibilis platformot, mely grafikus képességeiben felülmúlja a VIA S3-termékeit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.