Hirdetés
. Hirdetés

A vírusellenes korlátozások enyhülésével élénkül a kínai gyárak aktivitása

|

Kína gyárak termelése májusban fellendült, hozzájárulva a covid-járvány miatti legutóbbi gazdasági visszaesésből való kilábaláshoz, miután enyhültek a lezárások és korlátozások Sanghajban és más ipari központokban.

Hirdetés

Az ipari termelés kormányzati adatok szerint 0,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami az áprilisi 2,9 százalékos visszaesésből való kilábalás jele. A fogyasztói kiadások emelkedtek áprilishoz képest, de alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál.

Az adatok azt sugallják, hogy "a gazdaság legtöbb részén elindult a zárlat utáni fellendülés" - mondta Sheana Yue, a Capital Economics munkatársa az AP szerint.

Hirdetés

Kínában a fertőzések legújabb hullámában a megbetegedések száma alacsony, de a kormányzó Kommunista Párt "zéró-covid" stratégiája (amelyet követve minden vírussal fertőzött személyt elszigetelnek) miatt, március végétől kezdve Sanghajban bezárták a legtöbb vállalkozást, és más ipari városokban is felfüggesztették a termelést vagy más korlátozásokat vezetett be. Ez felerősítette a félelmeket, hogy a globális gyártás és kereskedelem megakadhat.

Sanghajban, Pekingben és más városokban a legtöbb gyárat, üzletet és egyéb vállalkozást újra kinyithatták, de várhatóan hetekre vagy hónapokra lesz szükségük ahhoz, hogy visszatérjenek a normális működéshez.

A közgazdászok az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzéseket 2 százalékra csökkentették, ami jóval elmarad a kormányzó Kommunista Párt 5,5 százalékos céljától. Egyesek arra számítanak, hogy a júniusban záruló negyedévben a tevékenység visszaesik, mielőtt fokozatos fellendülés kezdődne.

A gazdasági kilátások és a lehetséges munkahelyek megszűnése miatti aggodalom miatt levert fogyasztói kiadások májusban 0,05 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest, de 6,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gyárakba, ingatlanokba és egyéb befektetett eszközökbe történő beruházások 0,7 százalékkal emelkedtek áprilishoz képest.

A kínai vezetők adókedvezményeket, ingyenes bérleti díjakat és egyéb támogatásokat ígértek a vállalkozások talpra állásához. "A gyenge adatok után arra kell számítanunk, hogy a kormány további fiskális ösztönzőkkel reagál" - mondta Iris Pang az ING munkaársa. A múlt héten bejelentett exportnövekedés májusban 16,9 százalékra gyorsult az előző havi 3,7 százalékról. Az import növekedése 4,1 százalékra nőtt az áprilisi 0,7 százalékról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.