Hirdetés
. Hirdetés

A web megölheti a nyomtatott szótárakat

|

Elképzelhető, hogy az Oxford English Dictionary új kiadása nem jelenik majd meg nyomtatásban.

Hirdetés

"A nyomtatott szótárak piaca kezd teljesen eltűnni. E szegmens ugyanis évente több mint 10 százalékot zsugorodik" - nyilatkozta Nigel Portwood, az Oxford University Press vezetője, aki emellett első hallomásra meglepő választ adott a vasárnapi Times azon kérdésére, hogy a harmadik kiadás megjelenik-e majd nyomtatásban: "Nem hiszem".

 

 



A kiadó közlése szerint ugyanis a jelenleg forgalomban lévő, 1989-es második kiadásból eddig mindössze harmincezer példány kelt el, amellyel párhuzamosan havonta több mint két millióan keresik fel az angol nyelv alapjául szolgáló szótár online kiadását. A webes változat népszerűsége az egyszerű és gyors keresés mellett az árban keresendő. Míg az internetes változat eléréséért évente 240 fontot (jelenlegi árfolyamon körülbelül 80 ezer forint) kell kifizetniük a felhasználóknak, addig az Oxford English Dictionary második kiadásának húsz kötete 1165 euróba (körülbelül 330 ezer forintba) kerül.

21 éve készül

A nyomtatott kiadás halála annak fényében már nem meglepő, hogy a kiadó közlése alapján az Oxfordi szótár új, harmadik kiadásának eddig mindössze csak a 28 százaléka készült el, és még több mint egy évtized szükséges ahhoz, hogy a mű teljes egészében komplett legyen. Annak ellenére, hogy a szótáron immár 21 éve 80 szerkesztő dolgozik. Összehasonlításképpen az Oxford English Dictionary első változatát 1884-ben kezdték el összeállítani, s csak 1928-ban készült el.

Az iPad forradalma?

"Hat hónappal ezelőtt még úgy gondoltam, hogy a nyomtatott könyvek soha nem fognak eltűnni. Az iPad érkezése azonban teljesen megváltoztatta a véleményemet" - nyilatkozta a brit Telegraph kérdésére Simon Winchester, a "‘The Meaning of Everything: The Story of the Oxford English Dictionary" könyv szerzője. "A nyomtatott könyvek szélvészsebesen el fognak tűnni. Nekem is van két teljes Oxford English szótáram, de soha nem nyitom ki őket. Inkább az online változatukat böngészem, naponta öt, vagy hat alkalommal" - tette hozzá később.

Ezek alapján nem lenne meglepő, ha idővel az online világ végső csapást mérne a nyomtatott lexikonokra, szótárakra és enciklopédiákra. Az ár mellett ugyanis a szócikkek keresése jóval egyszerűbb a webes kiadások esetén, arról nem is beszélve, hogy multimédiás tartalmak is csatolhatóak a bejegyzésekhez. Mindezzel a nyomtatott kiadások nem versenyezhetnek.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.