Hirdetés
. Hirdetés

A Google a webes Office-ra támad

|

A keresőcég rövid időn belül egy újabb csoportmunkát támogató megoldást vásárolhat fel. A DocVerse első látásra meglehetősen jó vételnek tűnik.

Hirdetés

A TechCrunch információ szerint a Google tárgyalásokat folytat egy ígéretes San Francisco-i startup cég, a DocVerse felvásárlásáról, és a két fél hamarosan hivatalosan is bejelentheti a 25 millió dollárra becsült akvizíciót. A lap egyenesen az Office háború kiélesedéséről beszél, amely talán elsőre túlzásnak tűnhet. Ám ha jobban megnézzük a kis cég megoldását, akkor találhatunk a bátor kijelentésre alapot.

 

docverse.jpg

 

DocVerse és az Office 2010


A DocVerse alapítói között ugyanis két Microsoft veteránt találunk: Shan Sinha korábban a SharePoint és az SQL Server fejlesztésében volt érdekelt, míg Alex DaNeui az SQL Server web stratégiájában vállalt tevékeny részt. A redmondi szoftvercéget elhagyva a két mérnők talán nem meglepő módon egy az Office irodai programcsomagra épülő webes szolgáltatást kezdett el fejleszteni. A nemrég elindult DocVerse ennek megfelelően egyrészt beépülő modulként biztosítja a web-alapú csoportmunkát, a felhőbe szinkronizálva a megosztott állományokat, s ráadásul mindezt még a böngészőben is képes megjeleníteni.


A megoldásuk korábban indirekt módon így párhuzamosan követte az Office 2010 fejlesztését, amely szintén leginkább a csoportmunka terén erősített. Sőt a webes Office megjelenésével is szinkronban van, hiszen utóbbival a Microsoft célja, hogy így a böngészőben is elérhetővé tegye a kliens oldali programok által készített állományokat, sőt azokhoz még egy jelentősen leegyszerűsített szerkesztő felületet is kínál. A DocVerse az utóbbira nem képes, viszont a megjelenítésben nem marad el a Microsoft megoldásától, sőt még verziókezelésre is felkészítették.


docverse2.jpg

 

Weben követhető változások


Vagyis ha a két fél nyélbe üti az üzletet, akkor a Google a felvásárlással nyer egy remek Office modult, amellyel a felhasználóik a Microsoft irodai programcsomagjából közvetlenül a felhőbe szinkronizálhatják az állományaikat (jó eséllyel a Google felhőjébe), különböző helyen egyszerre szerkeszthetnek egy állományt az Office alkalmazásain belül, valamint azt akár még a böngészőben is megtekinthetik. Így az indirekt párhuzamos fejlesztésből egy direkt konkurens válhat.


Végül halkan megjegyzendő még, hogy a Google a múlt héten egyszer már a mélyen a zsebében nyúlt, amikor felvásárolta az AppJet céget, és vele együtt annak a valós idejű csoportmunkát biztosító EtherPad megoldását, amely a Google Docs-tól eltérően nem 15 másodpercenként, hanem fél másodpercenként küld visszajelzést a módosításokról. Márpedig ha találgatásokba bocsátkozunk, és az EtherPad, valamint a DocVerse megoldását virtuálisan összerakjuk, akkor elképzelhető, hogy a Google hamarosan egy ütős, valós idejű csoportmunkát biztosító Office klienssel gazdagodhat a felvásárlásoknak köszönhetően.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.