Advertisement

A Wi-Fi jövője

|

2018-ban továbbra is a 802.11ac Wave 2-es szabványra épülő berendezések lesznek a legkorszerűbbek, a következő szabvány, a 802.11ax terjedése még várat magára.

A Wave 2 az IEEE által hitelesített legújabb Wi-Fi szabvány, amelynek fő technológiai innovációja a MU-MIMO (multi-user multiple-input, multiple-output) eljárás. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyártók olyan hozzáférési pontokat készíthetnek, amelyek egyszerre több eszközzel képesek kommunikálni. A korábbi technológiájú hozzáférési pontok szekvenciálisan kezelik a többszörös streameket.

Hirdetés

A 802.11ax szabvány kulcstechnolgiája az OFDM (orthogonal frequency-division multiplexing) adatátviteli módszer, amely lehetővé teszi, hogy több eszköz ne csak ugyanazon a hozzáférési ponton, hanem ugyanazon a Wi-Fi csatornán is osztozhasson. A korábbi Wi-Fi generációk nem voltak erre képesek, vagyis az OFDM révén a 802.11ax hatalmas előrelépést jelent a jelenleg használt technológiákhoz képest, különösen a tekintetben, hogy sokkal több eszközt lesz képes kezelni egyetlen hozzáférési pont.

Ugyanakkor elemzők szerint 2018-ban még nem várható e szabvány széles körben való elterjedése. Ennek egyik oka, hogy az IEEE-nek még hivatalosan jóvá kell hagynia az új szabványt, bár ez nem akadályozza meg a gyártókat, hogy a szabvány hivatalossá válása előtt is forgalomba hozzanak a 802.11ax-re épülő berendezéseket. A másik ok, hogy a vállalatoknál még csak mostanában kezdték el az áttérést a 802.11ac wave 2-re, így egyelőre nem időszerű, hogy rögtön alkalmazzák a legújabb szabványt.

Ráadásul az 802.11ax kétségtelen előnyei ellenére nem feltétlenül képvisel számukra nagy kapacitásbővülést az előző generációs Wi-Fi-hez képest, így a gyártók komoly nehézség elé fognak nézni, amikor el akarják majd adni a vállalatoknak legújabb termékeiket,

Nolan Greene, az IDC piackutató cég vezető elemzője szerint azonban ez nem fogja elrettenteni a gyártókat a 802.11ax alapú berendezések fejlesztésétől, és ezen a területen is komoly versenyhelyzet alakul ki. Kinek sikerül majd sikerül először meggyőznie a vásárlóit, hogy érdemes a technológia korai alkalmazójának lenni?

De kevésbé fősodratúnak tekinthető Wi-Fi technológiák elindulására is lehet számítani 2018-ban. Itt van mindjárt a 60 GHz-es 802.11ad technológia - egy nagyon kis hatótávolságú, nagyon nagy átreresztőképességű rendszer - egy új lehetőség a nagy átviteli igényű alkalmazások számára. Meglepő módon nagyon lassú ennek a technológiának a terjedése, valószínűleg a kis hatótávolság okozta problémák miatt.

Habár nem várható az új szabványok jelentős előretörése 2018-ban, rengeteg olyan innováció létezik a területen, amely komoly hatással lehet a vezeték nélküli hálózatok működésére. Ezek főként a szándék alapú hálózatolás köré épülnek. Ez a kifejezés azokra a programozhatósági, automatizálási és gépi tanulási képességekre utal, amelyekkel ellátják a vezeték nélküli hálózatokat.

X
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra » Advertisement

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.