Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 8 megváltoztat mindent(?)

|

Új szelek a számítástechnikában, egyesek feladják, mások beerősítenek - a Microsoft az Apple modelljét másolva igyekszik sikerre vinni új Windows-át.

Hirdetés

30 éves a PC, írtuk majdnem egy hónapja, és nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik évtized után már haláltusáját vívja a neves platform. A személyi számítógép alaposan átalakult az elmúlt pár évben; a Bill Gates minden erőfeszítése ellenére elterjedni képtelen tableteket az Apple sikerre vitte, ahogy az okostelefonokat is. Az Asus bankot robbantott a notebookokkal, az Intel pedig már a sarkon van ultrabook koncepciójával.

Eközben az iparág nagyjainak egy része folyamatosan száll ki a csónakból. Az IBM már évekkel ezelőtt megszabadult PC-s üzletágáról, illetve ma robbant a bomba: a HP is feladni készül ezirányú terveit. A tabletpiac kudarca tette be a Hewlett-Packardnál a kaput (a témával hamarosan bővebben is foglalkozni fogunk). Mások viszont megpróbálnak alkalmazkodni az új idők szeléhez. Ilyen például az „örök mumus" vagy „kitartó innovátor" (ez ugyebár nézőpont kérdése) Microsoft, mely következő operációs rendszere kapcsán döntött le évtizedes tabukat.

Windows 8 alkalmazásbolt
Windows 8 alkalmazásbolt

Windows 8, saját alkalmazásáruházzal

Válságban a Windows
Amint arról mi is írtunk, a Windows 7 szépen terjed, ugyanakkor a Windows XP felhasználóinak száma folyamatosan esik, és már a Vista is leszálló ágban van. A felhasználók elvándorlásáért elsősorban nem is a közvetlen riválisok, mint a Mac OS X és a Linux, felelősek, hanem az emberek internetezési szokásainak megváltozásában kell keresni az okokat. Az okostelefonok térhódításával a Microsoft szinte teljesen talajt vesztett ezen a téren - korábbi Windows Mobile megoldásai elavulttá váltak, Windows Phone 7-ese pedig nem tudott igazán átütő sikerré válni. Ráadásul az asztali PC-ket a mobil számítógépek szegmense is fenyegeti. A tabletek előretörése ugyanezzel a hatással jár: jelenleg nincsen olyan, kifejezetten érintésérzékeny felhasználásra tervezett operációs rendszere Redmondnak, ami megállná a helyét ebben a szegmensben.

A Windows 8-ról ugyanakkor egyre gyakrabban lehet hallani, hogy alapvető változásokat hoz (emiatt korábban már fel is zúdult a fejlesztői közösség egy része). A Windows Phone 7-nél megismert, úgynevezett „élő csempés" kialakítás fog visszaköszönni az új platformon, de ennél jóval többről van szó. Ezt erősítette meg nemrég a Windows Live részlegének elnöke, Steven Sinofsky, amikor egy blogbejegyzésben megerősítette azt a korábbi pletykát, miszerint lesz szoftverbolt az új operációs rendszerben. Ismeretes, hogy az Apple nagy részben ennek köszönheti sikerét: az iOS-be integrált alkalmazás-áruház (App Store) egyrészt folyamatosan bővíti a hardveresen változatlan alapeszköz képességeit, másrészt a licencdíjak miatt ki nem apadó bevételhez juttatja Steve Jobs cégét.

Igaz, „szó szerint" nem erősítette meg a találgatásokat Sinofsky, csupán felsorolta az asztali operációs rendszeren dolgozó csapatok neveit - az egyik pedig pont „App Store" névre hallgat. Tekintve, hogy ezt a platformot nem csak a desktop piacra szánja az amerikai óriásvállalat, hanem tabletekre és okostelefonokra is, nem is annyira meglepő az üzleti modell integrálása. Elég csak megnézni napjaink „mobil okoskészülékeit", mindegyiken - iOS, Android, Blackberry, Windows Phone 7, WebOS - létezik közvetlen alkalmazásvásárlási lehetőség. Ebben pedig az Apple rendszere mondható a legkiforrottabbnak, hiszen az iOS iPhone-on, iPod Touch-on és iPadon egyaránt elfut, alkalmazásboltját pedig integrálta Mac OS X asztali operációs rendszerével. Ezzel a vállalat nem csak minimalizálta a fejlesztési költségeket, de megteremtette a (saját) platformok közötti átjárhatóság lehetőségét is, amivel még inkább magához láncolhatja felhasználóit.

Szintén erre a koncepcióra van szüksége a Windows 8-nak, ha egyszerre több környezetben is helyt akar állni. Ezt pedig látja a Microsoft is, így gőzerővel dolgozik azon, hogy tető alá hozza a multiplatformos működést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.