Hirdetés
. Hirdetés

Adatbázisokkal a korrupció ellen

|

IT beruházások esetében kereshető adatbázisok létrehozását javasolják.

Hirdetés

A korrupcióra különösen érzékeny területek jobb áltáthatósága érdekében a Transparency International olyan adatbázisok felállítását szorgalmazza, amelyeknek tartalmazniuk kell a szerződő felek nevét, a szerződés célját és értékét is. A Transparency International magyarországi tagozatának értékelése szerint itthon nem megfelelően alkalmazzák a közbeszerzési törvényt. A korrupcióellenes nemzetközi szervezet emlékeztet rá: a 2003-ban elfogadott üvegzseb program célja az volt, hogy elősegítse a közpénzek, köztulajdon felhasználásának hatékony, átlátható és nyilvános ellenőrzését.

A 2005-ben elfogadott elektronikus információszabadság törvény szintén a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása érdekében született meg. A jogszabályok végrehajtása azonban a mai napig nem teljes körű, és a közzétételi gyakorlat sem minden esetben tükrözi a törvények szellemét - áll a Transparency International közleményében.

Nem számít újdonságnak az a megállapítás, hogy közbeszerzési rendszer hiányosságainak következtében az állami és önkormányzati beszerzések az egyik legmagasabb korrupciós kockázatot rejtő terület Magyarországon. Az átláthatósági szabályok nem teljes körű végrehajtása akadályt gördít a társadalmi kontroll elé, ami hosszú távon aláássa az állampolgárok bizalmát. (Van, aki szerint ezen már túl vagyunk.) A Transparency International Magyarország szerint az államnak biztosítania kell, hogy az adófizetők által befizetett összegek felhasználása valóban nyomon követhető legyen.

Az állami és önkormányzati szervek feladata, hogy olyan technikai feltételeket hozzanak létre az átláthatósági szabályok végrehajtásához, amelyek a törvények eredeti célját teljesítik, azaz kereshető, felhasználóbarát adatbázisok formájában jelennek meg. A közlemény szerint a nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés hatékony eszköz a korrupció megfékezésére.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.