Hirdetés
. Hirdetés

Adatközpont a felhőből?

|

A legtöbb adatközpont már nem felel meg a mai követelményeknek, az informatikai vezetők fele a saját adatközpont helyett a lehetséges alternatívákat keresi ? állítja a Forrester kutatási igazgatója.

Hirdetés

Világszerte számos vállalati adatközpont már legalább egy évtizedes, vagy utoljára ekkor alakították át. Az adatközponti infrastruktúra frissítése 8-9 évenként aktuális, a legtöbb vállalat tehát már túl van ezen az időtartamon. Ennek alapján az amerikai Forrester piackutató cég szerint 2010-ben számos nagy adatközpont frissítését kezdeményezik majd a világ minden pontján ? mondta a közelmúltban Thomas Mendel, a Forrester kutatási igazgatója a HP franciaországi rendezvényén, amelyet a cég Lyon közeli L?Isle d?Abeau-i adatközpontjában tartottak.

A Forrester kutatási igazgatója szerint a legtöbb jelenlegi adatközpont már nem felel meg a követelményeknek, az informatikai vezetők fele azonban a saját adatközpont helyett a lehetséges alternatívákat keresi, ilyenek például a kollokációs, menedzselt vagy outsourcing szolgáltatások. Ennek oka, hogy egyre komplexebbé válik az infrastruktúra, a szerverek elburjánzása miatt pedig lassan kinövik a jelenlegi adatközpontot, amelyekben ráadásul a több szerver miatt több energiára, hűtésre van szükség.

Az alternatívák utáni kutatás okai között van az is, hogy a költségeket kontroll alatt szeretnék tartani, a rendszerek rugalmasságát pedig növelni, továbbá megnyugtatóan akarják rendezni a biztonsági mentés, illetve a katasztrófa elleni védelem kérdését. Thomas Mendel szerint a problémák egy részére megoldást adhat a szervervirtualizáció, amelyet egyre több helyen implementálnak. Jelentős változás, hogy amíg tavaly még csak tesztelési fázisban, nem üzletkritikus alkalmazások esetén használták, 2009-ben már egyre több vállalat virtualizálja az üzletkritikus alkalmazást (például ERP- vagy SCM-rendszereket) futtató szervereit is.

Publikus felhő
A Forrester kutatási igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy az új technológiák a konszolidáció hatékonyságát és  kialakítását is jelentősen módosítják, így például egy New York-i vállalat a bevezetést követően döbbent rá, hogy a virtualizáció következtében az adatközpont hűtési szükséglete 500 százalékkal növekedett. A Forrester által megkérdezett vállalatok alig több mint egytizedénél létezik dedikált büdzsé az energiafelhasználásra, ez azonban az elemző szerint változni fog a következő években.

A hagyományos adatközponti stratégiák mellett az utóbbi években egyre több vállalat kacsingat a számítási felhők (cloud computing) irányába, amikor is az infrastruktúra-szolgáltatás helyett lényegében számítási kapacitást vesznek a vállalatok. Eddig az volt a jellemzőbb, hogy privát számítási felhők kialakításában gondolkoztak, a magas költségek miatt azonban a döntéshozók egyre nagyobb része fontolja meg, hogyan tudná a publikus felhőt kihasználni, azaz interneten nyújtott szolgáltatásokat igénybe venni.

Az adatközpontok átalakításával a vállalatok számos kötelezettségüknek tehetnek eleget, így például megállíthatják a szerverek elburjánzását, helyet szabadíthatnak fel, csökkenthetik az energiafelhasználást és jobban megfelelhetnek a jogszabályi kötelezettségeknek. Az átalakítással emellett jelentősen leszorítható egy-egy új alkalmazás, illetve szolgáltatás bevezetési ideje ? sorolta az előnyöket a Forrester munkatársa.

Mindent szolgáltatásként
Lucio Furliani, a HP technológiai megoldások divíziójának (TSG) európai, közel-keleti és afrikai régiójáért felelős marketingvezetője szerint a jövőben tovább fog terjedni az ?everything as a service? szemlélet, és az informatikát egyre inkább szolgáltatásként veszik majd igénybe a vállalatok. A HP 2002 óta beszél az adatközpontok átalakításának szükségességéről: ennek alapját az adaptív infrastruktúra adja, amelyet az üzleti igényeknek megfelelően biztonságosan és automatikusan lehet skálázni.

Ezt egészítheti ki a biztonságos számításifelhő-szolgáltatás, amely Furliani szerint ma már nemcsak hype, kézzel fogható előnyöket nyújt nem csak az IT, de az üzleti oldal, a fejlesztők és a felhasználók számára is. Az adatközpontok átalakításához a HP-nak kész stratégiája és portfóliója van; a szükséges lépések, valamint a várható előnyök felmérésére pedig szabványos szolgáltatásokat kínál ? tette hozzá Lucio Furliani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.