Hirdetés
. Hirdetés

Adatközpont-menü a Novelltől

|

A hazai informatikai vezetők az üzemeltetési költségek csökkentése mellett a felügyelettel és a feladatprioritások meghatározásával összefüggő nehézségeket tartják a legnagyobb kihívásnak az adatközpontokban.

Hirdetés

Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Novell Magyarország készített nemrégiben ötven hazai informatikai vezető körében arról, hogy jelenleg milyen megoldásokat használnak adatközpontjaikban, azokkal mennyire elégedettek, illetve milyen fejlesztéseket terveznek a jövőben. A telefonos interjúra és e-mailben küldött kérdőívre épülő felmérés a pénzügyi, a telekommunikációs és az ipari szektor nagyvállalataira, valamint kormányzati és oktatási intézményekre terjedt ki. Eredményeit Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország kereskedelemtámogatási vezetője ismertette a cég adatközpont megoldásait bemutató sajtótájékoztatón.

A felmérés szerint a megkérdezettek által üzemeltetett adatközpontokban a Windows szerverek aránya 43, a Linux kiszolgálóké pedig 32 százalék. Összességében a válaszadók 96 százaléka használ Linux operációs rendszert adatközpontjában, további 4 százalékuk pedig tervezi annak bevezetését. A Linux szervert használók körében a válaszadók 82 százaléka a költséghatékonyság, 80 százaléka a stabilitás és megbízhatóság, 62 százaléka pedig a biztonság miatt alkalmazza ezt az operációs rendszert. A megkérdezett informatikai vezetők 60 százaléka fogalmazott úgy, hogy a jövőben növelni kívánja a Linux szerverek számát adatközpontjában.

A válaszadók 56 százaléka már használ virtualizációs technológiát adatközpontjában, további 26 százalékuk pedig legfeljebb 3 éven belül tervezi annak bevezetését. A virtualizációt már használó vagy a bevezetést tervező válaszadók 60 százaléka további fizikai gépeket virtualizálna, 58 százalékuk a helykihasználást, 56 százalékuk pedig az adatközpont energiafogyasztását szeretné javítani ezen a módon.

A felmérésben részt vevő informatikai vezetők 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 3 éven belül az üzleti szolgáltatások felügyeletére szolgáló (BSM) megoldást bevezetésére készül adatközpontjában. Ezen válaszadók 26 százaléka a szolgáltatási szintek (SLA) valós idejű mérésére, 22 százalékuk pedig az alkalmazásokra és szolgáltatásokra gyakorolt hatások valós idejű nyomon követésére használna BSM megoldást.

Kiépítés, felügyelet, mérés
A Novell adatközpont megoldásai a felmérésben is megnevezett problémák leküzdésében segíthetik az informatikai vezetőket, mivel a vállalat stratégiája éppen arra irányul, hogy rugalmas és költséghatékony, fizikai és virtuális infrastruktúra estén egyaránt jól felügyelhető megoldásokat kínáljon, hangzott el a sajtótájékoztatón.

- Olyan platformfüggetlen, teljes körű együttműködésre képes és könnyen használható megoldásokkal rendelkezünk, amelyekkel a felhasználók jobban kihasználhatják informatikai eszközeik teljesítményét, biztonságosan és a szabványoknak megfelelően üzemeltethetik őket - mondta Hargitai Zsolt. - Az adatközpontok kiépítéséhez szükséges alapinfrastruktúrát a Novell SUSE Linux Enterprise megoldásai, a hatékony felügyeletet a PlateSpin termékcsalád, a szolgáltatások teljesítménymérését pedig a Novell Business Service Management eszközei biztosítják

A legfontosabb hardverekre és virtuális gépekre optimalizált SUSE Linux Enterprise 11 üzletileg kritikus alkalmazásokhoz is megfelelő platformot ad. Együttműködik a Windows alapú megoldásokkal, és az SAP is ezt a linuxos operációs rendszert ajánlja vállalatirányítási megoldásaihoz. A PlateSpin termékek a fizikai és virtuális gépek, valamint a rajtuk futó alkalmazások felügyeletére szolgálnak, és költséghatékony katasztrófavédelmi rendszerként is használhatók. A Managed Objects üzletiszolgáltatás-menedzsment termékekkel pedig a kritikus szolgáltatások állapota monitorozható, ezzel biztosítva a szerződésben vállalt szolgáltatási szintek (SLA) betartását. Az eszközök segítségével az IT-infrastruktúra és az elemek közti összefüggések is felmérhetők, és különböző hatásvizsgálatok végezhetők.

Ezeket az adatközpont megoldásokat a Novell menüben is kínálja x86 alapú szerverkörnyezetekhez. Ez azt jelenti, hogy a kiépítésre, felügyeletre és mérésre szolgáló komponensek együtt kedvezőbb konstrukciókban vásárolhatók meg.

- Komoly piaci előnynek tartjuk, hogy az adatközpontok legnagyobb részét kitevő PC-s szerver környezetben mindhárom adatközpont-komponenst szállítani tudjuk - mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. - Az idei év tapasztalatai alapján arra számítunk, hogy jövőre számos olyan hazai vállalatot és intézményt üdvözölhetünk majd megrendelőink között, akik korábban nem tartoztak a Novell-felhasználók körébe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.