Hirdetés
. Hirdetés

Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék indul az ELTE-n

|

A 2016/17-es tanévben, a berlini Műszaki Egyetemmel együttműködésben, Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék indul az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán.

Hirdetés

A tanszék támogatója a Magyar Telekom anyavállalatának, a Deutsche Telekomnak a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlege, a berlini Telekom Innovation Laboratories (röviden T-Labs). A most induló tanszék célja, hogy - felismerve a legújabb technológiák által támasztott üzleti és társadalmi kihívásokat, - kézzelfogható tudást adjon azoknak a hallgatóknak, akik a leginkább dinamikusan növekvő iparágban, az infokommunikációban képzelik el jövőjüket.

Az utóbbi 15 évben felgyorsult ütemben bővültek a vezetékes és mobil hálózati infrastruktúrák, közben rendkívüli mértékben elterjedtek a szenzorokkal, szoftverekkel és a hálózatra kapcsolódás lehetőségével ellátott eszközök. Napról-napra óriási mennyiségű adat jön létre, ami egyre erősebb, a hatalmas mennyiségű adat tárolására és feldolgozására alkalmas technológiákat és eszközöket igényel. Ezeknek együttes hatására alakultak ki azok az adatokra építő, üzleti alkalmazások, amelyek egy adott vállalkozás vagy intézmény adatait gyűjtik össze és elemzik, ezzel biztosítva a mindennapos üzleti tevékenység új szempontú megértését. A vállalati és szervezeti versenyképesség szempontjából egyre jelentősebb tényezővé válnak azok a megoldások, amelyek a céges illetve intézményi folyamatok során keletkező adatok értelmezését, újrahasznosítását célozzák meg.

A most induló Adattudományi és Adattechnológiai Tanszék a kutatás és a nyílt innováció eszközeivel segítené elő az adatvezérelt üzleti alkalmazások létrejöttét. A Dr. Horváth Tamás vezette tanszék a mobilhálózatokból kinyerhető, üzleti és környezeti szempontból releváns adatokra alapuló kutatásra összpontosít majd. Az első projektek például olyan területekről származó adatokkal foglalkoznak majd, mint például az egészségügy, a környezetvédelem vagy éppen a képzéstámogatás. A tanszék célja, hogy az adatbányászat, a mesterséges intelligencia és az adat-vizualizáció felhasználásával dolgozzon ki megoldásokat konkrét kihívásokra. A következő lépésben, többek között, ezeknek a modelleknek a különböző platformokra és architektúrákra való programozása és megvalósítása történik majd. A tanszék tevékenységében egyedülálló módon jelenik meg a teljes adat-értéklánc lefedése, valamint az adattudomány és a műszaki tudományok olyan kombinációja, amelyek együtt értékes kutatási eredmények és innovatív adattermékek létrejöttét teszik lehetővé. Az Informatikai Kar az ELTE további karait is bevonni tervezi az együttműködésbe, így építve a versenyelőnyre, hogy az ELTE, öt tudományterületet átölelő képzési és kutatási portfóliójának köszönhetően, egyedülálló interdiszciplináris kompetenciaközpont. A Budapesten felelős professzor, Dr. Horváth Tamás első kinevezése öt évre szól.

Az új tanszék szorosan együttműködik majd a Telekom innovációs szervezeteivel, mindenekelőtt a helyi szolgáltatóval, a Magyar Telekommal és a Berlini Műszaki Egyetemmel. Somorjai Éva, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese a tanszék elindítása alkalmából elmondta: "Felelős vállalatként, vezető infokommunikációs szolgáltatóként a Magyar Telekom örömmel áll egy olyan együttműködés mögé, amely hidat képez a tudományos oktatás és a valós gazdasági, iparági kihívások között, és a kettő egymáshoz való közelítésével ad piacképes tudást a jövő munkavállalóinak, ugyanakkor képzett szakembereket is biztosít az országnak." A vállalat a Telekomon belül gyakornoki pozíciók biztosításával, külső konzultációs szerepvállalással, tudástranszferrel, valamint a kutatási tevékenység támogatásával segíti majd a tanszék működését.

Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora az országban egyedülálló kezdeményezést európai kontextusban helyezte el, amikor kiemelte: "A H2020 program szellemisége világosan mutatja, hogy Európa versenyképessége nem pusztán pénzkérdés. Sikert csak az innovatív, együttműködésen alapuló, hosszú távú befektetésektől remélhetünk. Az Adattudományi és Adattechnológiai Tanszékkel és a gondozásában működő későbbi oktatási és kutatási projektekkel a vállalati és az akadémiai szféra közötti nemzetközi együttműködésnek egy új korszakát nyitjuk meg a magyar felsőoktatásban."

A magyarországi tanszékindítás az első lépése az új EU Labs programnak, amely során a Deutsche Telekom és a T-Labs bővíteni fogja szakértői hálózatát és további európai egyetemekkel lép partnerségre. "Hiszünk Európa jövőjében" - mondta el Christian von Reventlow, a Deutsche Telekom innovációért felelős vezetője. "Célunk, hogy Európa-szerte egyetemi tehetségekkel dolgozzunk együtt annak érdekében, hogy erősítsük közös nemzetközi vállalkozásainkat a kutatásban és fejlesztésben. A T-Labs-nél most útjára bocsájtott EU Labs program ennek a nemzetközi gondolatnak a további kiterjesztésében fog segíteni minket".

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.