Hirdetés
. Hirdetés

Adatvesztés helyett...

|

A mai merevlemezek mindegyike rendelkezik S.M.A.R.T. diagnosztikai rendszerrel. Ennek segítségével még időben megmenthetjük a HDD-n tárolt adatainkat.

Hirdetés

Az első merevlemezbe épített felügyeleti funkció 15 évvel ezelőtt, 1992-ben jelent meg az IBM SCSI csatolófelületű merevlemeztömbjében. A PFA néven futó technológia funkcióját tekintve hasonlított a S.M.A.R.T.-hoz, ám ennek ellenére ma ismert és alkalmazott formája egy sokkal rugalmasabb szabványból, az IntelliSafe-ből alakult ki. Ezt azonban nem az IBM, hanem a többi merevlemezgyártó (Conner, Quantum, Seagate) fejlesztette ki, élükön a Compaqkal. Utóbbi az IBM és a Western Digital támogatásával, 1995-ben jegyeztette be a technológiát S.M.A.R.T. néven. Az említett rugalmasság lehetővé tette, hogy a gyártók maguk dönthessék el, mely paramétereket (pontosabb nevükön attribútumokat) kívánják figyelni.

 

A technológia lényege, hogy a merevlemez működési paraméterei folyamatosan felügyelet alatt állnak, és mintegy hibanaplóként szolgálnak, amelyből megállapítható a merevlemez várható élettartama.
Természetesen a S.M.A.R.T. is hibázhat, ami általában a csatolófelület vagy merevlemez-vezérlő számlájára írható – főleg külső, régebbi SATA-vezérlők okoznak problémát, de a RAID-tömbök esetében sem zökkenőmentes az adatok kiolvasása.

 

enable_k.jpg

 

A gyártók többsége 10-20 attribútumot használ, tehát ennyi különböző esemény nyomon követésére alkalmas a funkció. Az elhasználódás mértékét számokkal jelzik, ami általában 1-től 253-ig terjed, ám nem ritka, hogy a maximális érték csak 100 vagy 200 lehet. Egyébként minél magasabb ez a szám, annál jobb állapotban van a merevlemez.

Bizonyos attribútumok mellett azonban pontos értékek is szerepelhetnek, mint amilyen például a merevlemez hőmérséklete.

 

 

Napjaink legelterjedtebb diagnosztikai szoftverei általában kivétel nélkül képesek kiolvasni a merevlemezből a S.M.A.R.T.-értékeket – ám nem mindegyik jelzi, ha valamelyik érték gyanúsan a határérték felé közelít.
A vizsgálathoz általában szoftverre van szükségünk, de nem kell állandóan figyelnünk a fent említett értékeket, ugyanis a legtöbb alaplap képes a számítógép indulása során ellenőrizni ezeket, amennyiben az alaplapi BIOS-ban engedélyeztük a S.M.A.R.T.-értékek figyelését.

 

smart_fault_k.jpg

 

Ha az indítási folyamat során hibajelzést kapunk, érdemes a szoftveres módszerhez folyamodni. Majdnem mindegyik merevlemezgyártónak van saját diagnosztikai szoftvere, amely részben a S.M.A.R.T.-adatokból, részben pedig a lefuttatott tesztrutinból következteti ki a merevlemez állapotát, ezek többsége azonban csak DOS alól futtatható – tehát indítólemez szükséges hozzá –, és az attribútumokat sem láthatjuk részletesen. Éppen ezért ajánlott univerzális eszközhöz folyamodnunk: ezek között találhatunk kifejezetten erre a célra készített szoftvereket, vagy a már említett „mindent egyben” kínáló diagnosztikai programokat is.

 

 

1: Raw Read Error Rate

Azokat az olvasási hibákat számlálja, amelyeket a tároló menet közben nem tudott azonnal korrigálni. Minél több az ilyen típusú hiba, annál alacsonyabb értéket ad vissza a számláló, azaz minél alacsonyabb, annál több volt az ilyen típusú hiba. A kis érték felületi vagy fejhibára utal.

 

2: Reallocated Sectors Count

Ha a merevlemez egy adott szektorban levő adatot nem tud írni vagy olvasni, akkor azt a szektort mint „használatból kivontat” jelöli meg, és a benne lévő adatot megpróbálja egy speciálisan ilyen esetre lefoglalt területre áthelyezni. Ez az oka annak, hogy a modern merevlemezeken a felület-ellenőrző programok nem találnak hibás szektort, mivel azok már el vannak rejtve. A S.M.A.R.T.-értékből azonban kiolvashatjuk, hogy hány ilyen eset történt. Minél több, annál rosszabb állapotban van merevlemezünk.

 

3: Seek Error Rate

Az adatok eléréséhez a merevlemeznek a fejeket az adat fölé kell pozicionálnia, ezt hívjuk „seek”-nek. Ha ez nem sikerül, akkor azt a S.M.A.R.T. rögzíti, s ha túl sokszor fordul elő ez a hiba, az gyaníthatóan a vezérléssel kapcsolatos.

 

4: Seek Time Performance

A seek művelet elvégzéséhez szükséges idő. Ha túl sokáig tart, azaz a S.M.A.R.T. attribútuma csökken, mechanikai hibára gyanakodhatunk.

 

5: Spin Retry Count

Az újraindítások száma. Abban az esetben számlálja ezt, ha a merevlemez induláskor nem tud felpörögni, és megpróbálkozik az újraindítással.

 

6: Ultra DMA CRC Error Count (Rate)

Az UDMA módban történt adatátvitel során fellépő CRC-hibákat számolja. Ha a S.M.A.R.T. itt hibát jelez, akkor érdemes első körben az IDE-kábelt lecserélni.

 

7: Power On Hours Count

A bekapcsolt állapotban eltöltött időt mutatja órában vagy percben (gyártófüggő).

 

8: HDD Temperature

A meghajtó üzemi hőmérsékletét követhetjük nyomon. A diagnosztikai szoftverek is innen olvassák ki a merevlemez aktuális hőmérsékleti értékét.

 

9: Start/Stop Count

A ki- és bekapcsolások számát jelzi.

 

10: Spin Up Time

A lemeztányérok álló helyzetből teljes fordulatszámra történő felpörgetéséhez szükséges átlagos idő.

 

11: ECC On The Fly Count

A Raw Error Rate attribútummal megegyező funkció, de itt az olvasás során bekövetkezett bithibák azonnali javításának számát láthatjuk.

 

12: Power Cycle Count

A ki- és bekapcsolások számát jelzi, megegyezik a Start/Stop Count attribútummal.

 

13: Reallocation Event Count

Eseményszámláló – a használatból kivont és a pótszektorok közötti sikeres, illetve sikertelen adatmozgatási kísérleteket számolja.

 

14: Write Error Rate

Az írási műveletek során fellépő hibák száma.

 

15: Current Sector Pending Count

Az instabil szektorok számát mutatja, azokét, amelyekről még nem dőlt el véglegesen, hogy jók-e, vagy rosszak – tehát még nem lettek végleg kivonva.

16: Throughput performance

Offline teszt alkalmával mérhető átvitel sebessége. A lassú átvitel hátterében mechanikai hiba vagy a merevlemez-alrendszer meghibásodása állhat.

 

17: Uncorrectable Sector Count

A javíthatatlan – írhatatlan és olvashatatlan –szektorok együttes száma. A szám gyors növekedéséből az adathordozó réteg hibájára, sérülésére következtethetünk.

 

18: Recalibration Retries

Az író/olvasó fej kalibrálásainak száma. Ez az érték minden sikertelen kísérlet után nő. Ha túl magas, mechanikai (szervo) hibára gyanakodhatunk.

 

 

Az egyik legmegbízhatóbb és legelismertebb célszoftver a SIGuardian terméke, amely 30 napig korlátozásmentesen használható, utána pedig mintegy 60 dollárért – körülbelül 12 ezer forintért – vásárolható meg. A programnak létezik egy 40 dolláros „Lite” változata is, amely annyiban tud kevesebbet, hogy nem sorolja fel részletesen az attribútumokat, csak az adott merevlemez állapotát mutatja százalékban.

 

 

siguardian_lite.jpg

 

A SIGuardian túl sok beavatkozásra nem ad lehetőséget, az általános merevlemezadatok mellett csak az aktuális hőmérsékleti és S.M.A.R.T.-adatokat nézhetjük meg a fülek és legördülő menük között kattintgatva. Az adatokat elemezve a program megpróbálja megsaccolni a merevlemez meghibásodásának idejét, ám ez a legritkább esetben jelenti a valós időpontot, így jobban járunk, ha mindegyik paramétert külön-külön vizsgáljuk. A program kinézete kissé puritán, ettől függetlenül jól használható, sajnos azonban az ára rettentően magas.

 

 

 

Szintén 30 napos kipróbálás erejéig ingyenes az Active Smart, amely kezelőfelületét tekintve a SIGuardian babérjaira tör. A két szoftver tudásában alig van különbség, de az Active Smart felé billenti a mérleg nyelvét, hogy valamivel több információt ad a gépben található merevlemezekről, illetve egy grafikonban folyamatosan mutatja a kiválasztott merevlemez hőmérsékletét és S.M.A.R.T.-adatainak változását.

 

 

activesmart_k.jpg

 

Kezelőfelülete modernebb és áttekinthetőbb, mint az előzőleg bemutatott SIGuardian, ráadásul ára is jóval kedvezőbb, hiszen feleannyiba kerül, mint a Palicksoft hasonló kvalitású terméke.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.