Hirdetés
. Hirdetés

Agilis szoftvertesztelés a gyakorlatban

|

Az agilis manifesztum 2001-es kibocsátása óta az agilis fejlesztés világszerte elterjedt. Ma már nagy egyetértés mutatkozik abban, hogy ez napjaink vezető szoftverfejlesztési módszertana. Egy 3 éve elvégzett, 80 országot és közel 3000 céget felölelő kutatás szerint az agilis fejlesztést alkalmazó cégek nagy részénél megvalósulnak az alapvető követelmények: növekvő produktivitás, piacrakerülési idő lerövidítése, kevesebb programhiba, csökkenő költség.

Hirdetés

4d soft logo
4d soft logo

Ugyanakkor a felmérésből kiderül, hogy az agilis fejlesztés egy nagyon fontos eleme, a tesztelés még gyermekcipőben jár. Az agilis tesztelés kulcsfontosságú része a "specifikáció példákon keresztül", valamint az ezzel rokon "elfogadási teszten alapuló fejlesztés". A módszerek lényege, hogy a felhasználói "sztorikat" példákon keresztül fogalmazzuk meg. Ezek a példák egyszerű magyar vagy angol szövegek. Azonban a szöveg mondatai vezérlik a tesztelést, vagyis egyben futtatható tesztesetek is. A 4D Soft Kft. munkatársainak innovációja, hogy a hagyományos egységteszten alapuló agilis tesztvezérelt fejlesztés (TDD) csupán másodlagos jelentőségű az elsődleges fontosságú elfogadási teszthez viszonyítva (ATDD - Acceptance Test Driven Development). Korábban az egyes módszereket párhuzamosan alkalmazandónak gondolták, amely sok felesleges munkát okozott.

A 4D Soft Kft. kifejlesztett egy folytonos tesztelést (CT - continuous testing) megvalósító eszközt is, amely segítségével a fejlesztés során bekerülő hibák azonnal megjelennek. Az eszköz kiválogatja a meglévő JUnit tesztekből azokat, amelyek egy módosítás során hibás eredményt adhatnak. Ezzel a módszerrel az MIT-ben (Massachusetts Institute of Technology) folytatott és publikált tanulmányok alapján 10% fejlesztési költséget spórolhatunk.

Az agilis fejlesztést alkalmazó cégek jelentős része éppen az agilis tesztelés legfontosabb elemeit hagyja el. Ennek oka, hogy egyrészt a módszerek meglehetősen újak, másrészt hiányzik a megfelelő oktatás. Hazánkban a jelenlegi oktatási és vizsgatematikákba ezek a módszerek még nem kerültek bele.

Az említett felmérésből kiderül, hogy a korszerű agilis tesztmódszereknek egy részét a cégek kevesebb, mint 10%-a használja, a legkorszerűbb módszerek pedig még nem is szerepelnek a felmérésben - noha akkor már léteztek.

A 4D Soft Kft. 2003 óta kínál külön üzletágként teljes körű tesztelési szolgáltatásokat. Ebbe beletartozik alkalmazások teljes körű tesztelése, vállalatok tesztelési stratégiájának kialakítása, tanácsadás, oktatás, 2011-től már az agilis tesztelés területén is. Az üzletágért felelős ügyvezető, dr. Forgács István több mint 25 éves, sokrétű elméleti és gyakorlati tapasztalata garanciát jelent a szolgáltatás minőségére. A téma iránt mélyebben érdeklődők Forgács István agilis teszteléssel kapcsolatos előadását is meghallgathatják a Computerworld és a HTB által szervezett Hungarian Software Testing Forum szakkonferencián.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.