Hirdetés
. Hirdetés

AH: 88 százalékos a DVB-T lefedettség

|

Most már a lakosság anyagi helyzetétől függetlenül szinte mindenki számára biztosít digitális tévé- és rádió szolgáltatásokat az Antenna Hungária. Mint a mai sajtótájékoztatón elhangzott, decemberben két fizetős csatorna előfizetést kap minden MinDig TV set top box vásárló.

Hirdetés

Ma, a MinDig TV program kibővítését megelőző napon tartott sajtótájékoztatót az Antenna Hungária. Mint elhangzott, 10 új adót adnak át a holnapi napon. Ezenkívül már karácsony előtt élvezhetik a DVB-T előnyeit a Debrecen körzetében élők is, köszönhetően egy újabb adótoronynak. Jean-Francois Fenech vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon gyakorlatilag ez az egyetlen szabad választást biztosító tévé szolgáltatás, amely ingyen szolgáltat szinte az egész ország területén műsorokat standard és HD felbontásban. A hírközlési hatóság korábban megfogalmazott kritikája ellenére a digitális átállás a vezérigazgató szerint ütemesen halad, nem csak lefedettség, de tartalom és vételi minőség tekintetében is.

Tartalom

A vezérigazgató tájékoztatása szerint jelenleg hét adó fogható ingyenesen, dekóder nélkül, ezek között a legnézettebb két csatorna, az TV2 és az RTL is megtalálható. Ezek közül három adó, az MTV1, az MTV2 és a DunaTV nagy felbontásban (HD 1080i) fogható, az Euronews pedig három nyelven elérhető. A DVB-T kínálatában ezenkívül a három közszolgálati rádió adását is megtalálhatjuk.

Két adó, az ATV és a HírTV kódolva kerül adásba, ezek 6250 forintos éves előfizetési díj ellenében Terra+ smart kártyával vehetők igénybe. Egy új, decemberi akció keretében a kódolt csatornákra egyéves előfizetést kap minden MinDig TV dekóder vásárló, az Antenna Hungária marketingpromóciójának keretében.

Valós elterjedtség és penetrációs

Az AH sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a GfK piackutató cég adatai alapján az összes földfelszíni vételi lehetőséghez képest a DVB-T elterjedtsége 7,5 százalék, ami vetekszik más európai országok hasonló adatával, egyedül a 9,5 százalékkal jelenleg csúcstartó Franciaország előz meg minket. Más kelet-európai országokhoz viszonyítva előnyünk mintegy kétszeres. Az AH vezetője reményét fejezte ki, hogy a karácsonyi időszakban az arányok csak javulhatnak.

Az eladási statisztikák szerint a valamilyen földfelszíni technológiával tévéző háztartások 10,2 százaléka rendelkezik valamilyen DVB-T vételre alkalmas eszközzel, legyen az tévé, set top box vagy akár USB-s DVB-T vevő PC-hez. Az újonnan vásárolt sík képernyős televíziók vásárlói keresik a MinDig TV matricás készülékeket, ezek két harmada pedig már a HD adások vételére is alkalmas. Ebben komoly szerepe van, hogy az utóbbi egy év alatt a kompatibilis tévék esetében 45, a set top box készülékek esetében 55 százalékos árcsökkenésnek lehettünk tanúi.

Kárpáti Rudolf műsorszórási vezérigazgató-helyettes elmondta, az elterjedés előmozdítása érdekében most már minden kompatibilis készülék gyakorlatilag ingyen megkaphatja a MinDig TV matrica használatának jogát. Jelenleg 8 -féle dekóder és 21 -féle MinDig TV matricás tévé kapható országszerte körülbelül 520 kiskereskedelmi üzletben. Kiemelte azt is, hogy hitelkonstrukcióban havi 750 forintért is hozzájuthat szinte bárki egy MinDig TV matricás, HD vételre is alkalmas set top box-hoz, így az új technológia és a több ingyenesen elérhető csatorna elől nincsenek elzárva a szerényebb anyagi helyzetű családok sem.

A reklámkampány eredményeként nőtt a MinDig TV ismertsége, jelenleg minden negyedik állampolgár hallott a szolgáltatásról.

Amit még fejleszteni kell

Az AH folyamatosan tárgyal belföldi és külföldi csatornákkal új, szabadon fogható csatornák bevezetése érdekében. Bőven lesz erre szabad kapacitás, mivel 2012 után az analóg adók lekapcsolásával még két multiplex indul majd. A cég tervei között szerepel promóciós céllal, átmenetileg sugárzott csatornák indítása is. Végül, talán jövő évben még néhány ingyenes csatornára és egy hat-hét résztvevős fizetős műsorcsatorna csomagra számíthatunk.

2010-11 során a lefedettséget 94 százalékra növeli a cég, amely egyébként összesen 25 milliárd forintot fordít a hálózat teljes kiépítésére, beleértve az eddigi beruházásokat. A sokat emlegetett és bírált budapesti körzeti teljesítménykorlátozás feloldása érdekében is folynak tárgyalások. Gyarapodni fog a MinDig TV kompatibilis eszközök és az ezzel foglalkozó kiskereskedelmi egységek köre is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.