Hirdetés
. Hirdetés

AI mindenkinek

|

Platformjának friss kiadásával a bevált gyakorlat szerint automatizálja az adatok előkészítését és a kifinomult analitikai modellek építését, jelentette be a SAS éves konferenciáján. Az új verzió a gépi tanulás, látás és a természetes nyelvi feldolgozás terén is olyan képességekkel bővült, amelyek hozzáférhetőbbé teszik a mesterséges intelligenciát.

Hirdetés

A SAS Platform új kiadása a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) technológiáival a napi munka kontextusába ágyazza a fejlett analitikát, megkönnyíti az eszközök használatát és az elkészült elemzések értelmezését, a kapott információk hasznosítását, ezért az első vonalban dolgozó alkalmazottak, üzletági és felsővezetők éppoly hasznosnak találják majd, mint az adatkutatók, mondta Jim Goodnight, a SAS vezérigazgatója a cég Dallasban megtartott éves konferenciáján. A platform friss verziója az analitikai modellek építésével járó összetett feladatokat - például az adatok előkészítését, tisztítását és átalakítását, a legjobb változók kiválasztását, a modellek létrehozását, összehasonlítását, bevezetését és tanítását - a bevált gyakorlat szerint automatizálja.

Mindig az adott üzleti probléma megoldására legalkalmasabb megoldást választja ki például a SAS Platform az analitikai modellek ezreinek automatikus és gyors összehasonlításával. Természetes nyelvi feldolgozó- (natural language processing, NLP-) képességével pedig közérthető módon jeleníti meg az analitikai eredményeket, így azok a legkülönfélébb szakmai hátterű felhasználókat egyaránt segíthetik a gyorsabb döntéshozásban.

- Platformunk új verziója demokratizálja az analitikát, mivel az AI-technológiát az adatkutatók és más analitikai szakemberek mellett az üzleti felhasználók és vezetők számára is hozzáférhetővé teszi - mondta Oliver Schabenberger, a SAS technológiai igazgatója. - Túl sok vállalatnál fordul elő, hogy a mesterségesintelligencia-kezdeményezés képtelen kitörni a tudományos projekt keretei közül, mert hiányzik a tudás, amely a gyakorlati alkalmazáshoz, az üzlet által érdemben használható analitikai modellek építéséhez szükséges. Platformunk egyszerűsíti a technológiát, hogy a felhasználók széles köre dolgozhasson az AI-vel, készíthessen fejlett elemzéseket az üzlet megújításához.

Hirdetés

Analitika közérthetően
A SAS Platform új funkcióinak egyike, a Project Insights például természetes nyelven megfogalmazott, a technológiai részleteket mellőző, magas szintű összefoglalóban magyarázza el, hogy egy adott elemzés miként készült, így azt a nem adatkutató felhasználók is könnyen megérthetik. A SAS szerint ez az eszköz javítani fogja az üzleti felhasználók, az analitikai és az informatikai szakemberek együttműködését, a modellek és algoritmusok kiértékelését és tökéletesítését, ugyanakkor az AI iránti bizalmat is erősítheti, ami a kiterjedtebb vállalati alkalmazás előfeltétele.

NLG- (natural language generator) képességénél fogva a SAS Platform természetes nyelven beszél, automatikusan generál szöveget, amelyben közérthetően megmagyarázza az analitikai eredményeket, például, hogy egy tranzakciót miért jelölt meg csalásgyanúsként, vagy egy-egy ügyfelet miért sorolt a tervezett marketingkampány legjobb célcsoportjába. Az ilyen magyarázatok egyben arra bátoríthatják az üzleti elemzőket és más felhasználókat, hogy napi munkájukban gyakrabban éljenek a mesterséges intelligencia lehetőségeivel.

A SAS Intelligent Decisioning megoldásával is integrálta platformját, hogy a vállalatok szervezeti szinten automatizálhassák és felügyelhessék a döntéshozás folyamatát. Az Intelligent Decisioning ehhez az üzleti folyamatok menedzselését a döntéshozatali feldolgozással, valós idejű eseményészleléssel, a döntéshozás irányításával és fejlett analitikával ötvözi. Olyan ügyféloldali tevékenységeket támogat képességeivel, mint a személyre szóló marketing és értékesítés, valamint döntések és lépések ajánlása az ügyintézésben, beleértve a hitelbírálatot és a csalásmegelőzést is.

Nyílt alkalmazásprogramozási interfészeivel (API-jaival) a SAS Platform a fejlesztők munkáját is segíti az adatforrások bekapcsolásában és egyedi webalkalmazások készítésében, amelyeken keresztül a felhasználók kódírás vagy statisztikai ismeretek nélkül, automatizáltan érhetik el a gépi tanulást, a természetes nyelvi feldolgozást és a mesterséges intelligencia más képességeit.

A SAS Visual Investigator és az új SAS Mobile Investigator alkalmazás a SAS Viya felhőalapú BI- és analitikai platformjának AI-képességeit mobileszközökön is elérhetővé teszi. Laptopjukról vagy telefonjukról az irodától távol lévő felhasználók nemcsak hozzáférnek az információkhoz, hanem szöveges és képi adatokat is feltölthetnek a rendszerbe, és az analitikai modelleket azonnal frissíthetik - így bárhol, bármikor valós idejű információk alapján végezhetnek például kockázatelemzést.

Megkönnyítik a SAS Platform új képességeia gépi látás használatát is a különböző alkalmazásokban. A képdiagnosztika területén az automatikus szegmentálás segítségével az orvosok gyorsan meggyőződhetnek például arról, változott-e a daganatok alakja, mérete vagy színe, és jobb döntéseket hozhatnak a páciensek kezeléséről.

Emberi tudás mesterséges intelligenciához
Egymilliárd dollárt fordít a mesterséges intelligencia fejlesztésére és alkalmazásának előmozdítására a következő három évben, jelentette be nemrég a SAS, és az éves konferencián most debütált szoftvermegoldások már a kezdeményezés első eredményeit mutatják. Az analitikai szállító a keretből emellett oktatási programokat is indít, hogy az AI alkalmazásához szükséges tudást és képességeket is fejlessze a mai és a leendő üzleti felhasználók, analitikai és informatikai szakemberek körében.

Dallasban startolt el többek között a SAS Viya for Learners program, amely a felsőoktatás szereplőinek ad ingyenes hozzáférést a felhőalapú analitikai és AI-platformhoz. Segítségével az oktatási intézmények egyetlen szoftverkörnyezeten belül teljes körű analitikai programot alakíthatnak ki. A SAS Viya for Learners a teljes analitikai életciklust lefedő eszközök mellett ugyanis webalapú kézikönyveket, dokumentációt, e-learning tartalmat, csevegőszobát, online támogatást és közösségeket, így olyan fórumot is tartalmaz, amelyen keresztül a tanárok tapasztalatot cserélhetnek. A diákok pedig a népszerű programnyelvek - a SAS, valamint a nyílt forráskódú Python és R - használatában válhatnak jártassá, valódi használati esetek megismerésével gyarapíthatják gyakorlati tudásukat, sőt szakmai minősítéseket is szerezhetnek a programon keresztül, amelyekkel növelhetik versenyképességüket a munkaerőpiacon.

Összefüggésben ezzel a SAS három új, szakértői szintű minősítést jelentett be világszintű képzési programjában a gépi tanulás, a természetes nyelvi feldolgozás és gépi látás, valamint az előrejelzés és optimalizálás területén. Az érdeklődők kéthetes, intenzív tantermi és egy rugalmas, tizenkét hónap alatt elvégezhető, online képzés közül választhatnak. A sikerrel vizsgázó tanulók automatikusan megkapják a SAS Certified Professional: AI and Machine Learning szakmai minősítést. A SAS az Acclaim nyílt platformján olyan elektronikus jelvényeket is létrehozott szakmai minősítéseihez, amelyeket az erre jogosult szakemberek könnyen hozzáadhatnak online szakmai önéletrajzukhoz, a közösségi hálókon és elektronikus levelezésükben használt aláírásukhoz, hogy felhívják a figyelmet analitikai képességeikre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.