Hirdetés
. Hirdetés

Akit a mozdony wifije megcsapott

|

Szeretik az emberek a vonatokon nyújtott ingyenes szolgáltatást.

Hirdetés

A 2013 márciusától bevezetett, egyre népszerűbb díjmentes szolgáltatás már 770 kocsiban működik, elővárosi és egyes távolsági, valamint InterCity járatokon.

Hirdetés

A MÁV-START 2013 márciusa óta hétszázhetven kocsiját szerelte fel wifi routerrel annak érdekében, hogy az elővárosi, távolsági és InterCity közlekedésben internetezési lehetőséget biztosítson utasainak. A díjmentes wifi kapcsolatot egyre többen használják a vonatokon: a bevezetés óta eltelt kevesebb, mint két év alatt a csatlakozások száma dinamikusan növekedett, és már átlépte a tízmilliót. Az adatok szerint havonta 600-700 ezerszer lépnek fel az internetre a vonaton utazók. A legerősebb hónap 2014 októbere volt, 745 ezer csatlakozással. A legtöbben péntekenként neteznek a wifi hálózatot igénybe véve, ilyenkor akár a napi 400 gigabyte-ot is meghaladhatja a teljes adatmennyiség - írja a MÁV sajtóközleményében.

A fedélzeti, vezeték nélküli internetet minden erre előkészített járműben ingyenesen vehetik igénybe az utazók, a hozzáférés maximális sávszélessége kocsinként 7,2 Mbps. Így egyidejűleg akár 10-15 fő csatlakozhat internetre egy-egy kocsiban. Az igénybe vehető sávszélesség a hírportálok, közösségi oldalak, levelező rendszerek megtekintését teszi lehetővé, elősegítve a kikapcsolódást, a tájékozódást, vagy éppen a tanulást, munkavégzést.

 

A vonatokra kiépített ingyenes wifi szolgáltatásával a MÁV-START elnyerte az „Év projektje” díjat a T-Systems Magyarország Symposiumán, tavaly novemberben. A rangos elismerést azért kapta a fejlesztés, mert nem csupán értéke vagy volumene tekintetében számít az átlagosnál jelentősebbnek, hanem szakmailag is valódi kihívást jelentett az infokommunikációs vállalat számára. A vasúttársaság fejlesztése európai szinten is figyelemre méltó, a routerekkel ellátott kocsik darabszáma és a teljes díjmentesség is kiemelkedőnek számít.

Az utasok nem csak a vonatokon, hanem hét vasútállomáson is használhatják a díjmentes internet szolgáltatást. A három budapesti fejpályaudvaron – a Déliben, a Keletiben és a Nyugatiban –, valamint négy vidéki vasútállomáson: Debrecenben, Szegeden, Zamárdiban és Keszthelyen is elérhetővé tette a MÁV a „wifizést”. Miskolcon február végére épülhet ki a működéshez szükséges hálózat. A kelenföldi pályaudvaron a közeljövőben, Pécsett pedig idén nyáron, az újjáépülő állomási főépület átadását követően lesz ingyenes wifi.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.