Hirdetés
. Hirdetés

Alig emelhetnek árat egyes vezetékes telefonszolgáltatók

|

A piac legfontosabb szereplői legfeljebb az éves infláció mértékével megegyezően növelhetik a havidíjaikat.

Hirdetés

Az NMHH negyedszer folytatta le piacelemzési eljárását a vezetékes telefonszolgáltatások kiskereskedelmi piacán. Az elemzésbe bevont szektor a hagyományos telefonszolgáltatásokat, az internet alapú telefonszolgáltatásokat (VoIP) és az előfizető által kért, meghatározott helyen használható mobilszolgáltatásokat („home zone”) foglalja magában. A határozat deklarált célja, hogy védje az előfizetők érdekeit és biztosítsa a verseny hatékonyságát.


A hatóság elemzési eljárása során három jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatót azonosított, ezek a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC. Számukra a piaci verseny ösztönzése és az előfizetők védelme érdekében kötelezettségek írhatók elő.


Az NMHH a három szolgáltató számára határozatban írta elő az indokolatlanul magas díjak alkalmazásának tilalmát. Eszerint a JPE-k a vezetékes telefon előfizetési díjaikat 2013-ban nem emelhetik az éves inflációnál nagyobb mértékben. Ezen túlmenően továbbra is kötelesek előfizetőik számára biztosítani a közvetítőválasztás lehetőségét is. Egyetlen szolgáltató sem korlátozhatja a közvetítőválasztást, azaz előfizetők egy időben több szolgáltatóval is állhatnak szerződésben, és szabadon döntenek arról, hogy melyik távközlési cég tarifáit használva kezdeményeznek hívásokat.


A szolgáltatóknak továbbra is tilos az előfizetők indokolatlan megkülönböztetése, de ezt a kötelezettséget már a hírközlési törvény (Eht.) írja elő. Ennek értelmében a szolgáltató nem köthet olyan hűségszerződést, amit az előfizető csak aránytalan és nem indokolható költségek megfizetésével lenne képes módosítani vagy felmondani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.