Hirdetés
. Hirdetés

Alkatrészhiány miatt nem tudják vízre bocsátani Kína harmadik repülőgép-hordozóját

|

A hatalmas hajó vízre bocsátását még ebben a hónapban tervezték, de Sanghaj lezárása befolyásolta a terveket.

Hirdetés

A Sanghajban kitört tömeges Covid-19 járvány hátráltatta Kína harmadik repülőgép-hordozójának tervezett vízre bocsátását - jelentette a South China Morning Post (SCMP). A lap szerint a hajónak ebben a hónapban kellett volna elkészülnie, de az ütemtervet az ellátási láncban felmerült problémák befolyásolták.

"A terv késedelemmel néz szembe, mivel a Sanghajban tomboló járvány késleltette néhány kulcsfontosságú alkatrész szállítását" - mondta egy meg nem nevezett forrás az Alibaba csoport tulajdonában lévő hongkongi székhelyű angol nyelvű újságnak, az SCMP-nek.

"A sanghaji hajógyár létszámhiányos, mert szinte minden helyi állami vállalatnak át kell helyeznie bizonyos mennyiségű munkaerőt, hogy segítse a folyamatban lévő járványellenes intézkedéseket." 

A forrás azt is elmondta a lapnak, hogy a Covid-19 kitörése miatt két haditengerészeti ellátóhajó építése is csúszik.

A Type 003 néven közismert óriáshajó 2017 óta épül a sanghaji Csangcsing-szigeten található Jiangnan hajógyárban. Az SCMP szerint a hordozót széles körben április 23-án tervezték vízre bocsátani, ami a kínai haditengerészet 73. évfordulója lesz. A kínai média tavaly arról számolt be, hogy a hajó várhatóan 2022-re készül el.

Pekingnek jelenleg két hordozója van: a Liaoning, amely eredetileg szovjet hajónak épült, és a Shandong, amelyet 2017-ben bocsátottak vízre. A Type 003 három elektromágneses katapulttal lesz felszerelve, szemben a régebbi generációs hordozókon használt síugró sáncokkal.

Kína az elmúlt két év legnagyobb Covid-19 járványa ellen küzdött a zárlatokkal és a tömeges tesztelésekkel. A sanghaji hatóságok a múlt héten enyhítettek néhány korlátozást a lakosok számára, szombaton pedig iránymutatásokat adtak ki a vállalatok számára a munka folytatására.

Hirdetés

Mint ismeretes, a kínai hadsereg nagyszabású tengeri és légi járőrözési missziót hajtott végre és gyakorlatokat tartott Tajvan közelében az amerikai törvényhozók szigetre tett látogatása közepette. Az amerikai delegáció csütörtöki tajpeji érkezését követően a kínai külügyminisztérium követelte, hogy az Egyesült Államok "állítsa le a Tajvannal folytatott hivatalos eszmecserét, és ne menjen tovább a veszélyes úton". A diplomáciai konfliktus, és a pandémia újbóli fellángolása nem lesz jó hatással az amúgy is problémás chipgyártásra és az ellátási láncokra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.