Hirdetés
. Hirdetés

Android-háború: a Samsung is fizet a Microsoftnak

|

A HTC, az Acer, a General Dynamics Itronix, az Onkyo, a Velocity Micro, a ViewSonic és a Wistron után a Samsung is belement, hogy jogdíjat fizessen a redmondiaknak az androidos telefonok és táblagépek után. A licencmegállapodás új fordulatot jelent a Google és a Microsoft szabadalmi háborújában.

Hirdetés

Samsung, Androiddal
Samsung, Androiddal

A Microsoft szerdán jelentette be, hogy szabadalmi megállapodást kötött a Samsung Electronics-szal; a koreai gyártó ezentúl jogdíjat fizet az amerikai cégnek az Androidot futtató okostelefonok és táblagépek eladásai után.

A gyártó közleményében nem szerepeltek a megállapodás anyagi vonatkozású részletei - így nem tudjuk, mekkora sápot szed a Microsoft. A cég mindenesetre jó úton halad afelé, hogy valamennyi nagyobb készülékgyártóval megegyezzen: tavaly a piac egyik domináns szereplőjének számító HTC, az elmúlt három hónapban pedig a Samsung mellett az Acer, a General Dynamics Itronix, az Onkyo, a Velocity Micro, a ViewSonic és a Wistron is belement a jogdíjfizetésbe.

Mindenki „elesett", a jelentős, az Egyesült Államokban is jelenlévő gyártók közül már csak a Microsofttal perben-haragban álló Motorola Mobility tartja magát. A Motorola viszont várhatóan kitart: annál is inkább, mivel a Google éppen felvásárolja a céget. „A Motorola akvizíciója révén fokozhatjuk a piaci versenyt és megszilárdíthatjuk a Google szabadalmi portfólióját - így megvédhetjük az Androidot a Microsoft, az Apple és más cégek versenyellenes fenyegetésével szemben" - nyilatkozta a 12,5 milliárd dolláros felvásárlásról Larry Page, a Google vezérigazgatója.

Brad Smith és Horacio Gutierrez, a Microsoft vezető jogtanácsosai nem osztják Page véleményét. Ahogy azt a Google CEO-jának kijelentésére reagáló blogbejegyzésükben írták: „Úgy tapasztaltuk, hogy egyes cégek és szószólóik - köztük a Google vezetője - folyamatosan aggódnak amiatt, hogy a szabadalmak negatív hatással lehetnek az Android és a szoftverinnováció jövőjére. Csak annyit tanácsolhatunk nekik, hogy olvassák el a mai bejelentést. Az, hogy az olyan iparági szereplők, mint a Samsung és a HTC, ráálltak a megállapodásra, nem bizonyítja-e, hogy tiszta az előre vezető út?"

A Samsung döntése nem lepte meg az elemzőket. A cégnek éppen elég gondot jelent az Apple-lel folytatott tárgyalótermi csatározás: nyilvánvaló, hogy nincs kedvük a Microsofttal is perre menni.

Sokat mondó tény, hogy a gyártó épp a héten jelentette be első Windows 7.5 „Mangót" futtató okostelefonját, az Omnia W-t; ráadásul a két cég a licencmegállapodás mellett a Windows Phone operációs rendszer közös fejlesztéséről és a kapcsolódó marketingfeladatok megosztásáról is megegyezett.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.