Hirdetés
. Hirdetés

Arcfelismerés a Google képkeresőben

|

Bár hivatalosan nem jelentették be, a Google felhasználói már kifejezetten arcokat ábrázoló képekre is kereshetnek.

Hirdetés

A Google Blogoscoped blog a Google képkeresőjében rejtőző új szolgáltatásokat leplezett le. Ugyan nem hivatalos és a cég nem is jelentette be, de úgy tűnik, hogy a dolog kifogástalanul működik. Példának okáért magyar webterületen egy általános keresés a Computerworld kifejezésre számos képet hoz fel. Ha ugyanennek a keresésnek a végéhez hozzáadjuk azt, hogy "&imgtype=face", teljesen más eredményt kapunk: olyan képeket, amelyekről valóban arcok néznek vissza ránk. Hasonló a helyzet a "&imgtype=news" esetében, ami olyan képeket dob fel, amelyek hírekhez kapcsolódó illusztrációk.

A technológia a Goggle egy 2006-os akvizíciója gyümölcsének tűnik. Akkor a Neven Visiont kebelezte be a webhatalom; egy fotókon alkalmazott arcfelismerési technológiát fejlesztő céget. Tavaly augusztusban a hivatalos Google Blogon Adrian Graham, a Picasa termékmenedzsere a következőket írja: "A Neven Vision fejlett technológiával és mély gyakorlattal csatlakozik a Google-hoz, hogy automatikusan nyerhessünk ki információt egy képből. Ez pedig lehet olyan egyszerű is, mint észlelni, hogy egy kép egy személyt ábrázol, vagy sem, de egy napon majd akár olyan komplex is, mint felismerni embereket, helyeket vagy tárgyakat."

A Google szemlátomást nagyon komolyan veszi ezt a technológiát azzal, hogy az online arcfelismeréssel kísérletezik. Egy nap arra is képes lehet majd, hogy egy személyt úgy azonosítson képeken, hogy a képi információt elemzi. A jelenlegi gyakorlat ugyanis abból áll, hogy a képhez csatolt szöveg révén próbálja azonosítani annak tartalmát. Az ehhez kapcsolódó morális tartalom már teljesen más kérdés, hiszen egy ilyen szolgáltatás felhasználásának módja a felhasználótól is nagyban függ. Valószínűleg további kereső paraméterekre is számíthatunk a jövőben, mint például különböző állatfajták, ruhadarabok és hasonlók.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.