Hirdetés
. Hirdetés

Arcfelismerős, VGA kijelzős mobiltelefon

|

A Vodafone japán részlege bemutatott egy új, Sharp típusú mobiltelefont, amely számos különleges funkcióval rendelkezik. Ide tartozik a VGA (640x480 pixeles) felbontású kijelző, és az elavult PIN kódos megoldást felváltó, korszerű arcfelismerő biztonsági rendszer is.

Hirdetés

A 904SH típusú készülék áprilistól vásárolható meg Japánban. Kijelzőjének felbontása négyszer nagyobb, mint a mostani csúcsmodelleké. A telefon prototípusát nemrég mutatták be a 3GSM World Congress konferencián Európában.

A biztonsági rendszer a már igencsak elavult PIN-kód helyett kínálja az arcfelismerési lehetőséget, amit a kijelző alatt található pici kamera tesz lehetővé. A technológia az Oki Electric vállalat megoldásán alapul. Nagyjából egy másodperc alatt képes felismerni, hogy a készüléket a kezében tartó személy jogosult-e annak használatára. Mivel az eljárás rossz fényviszonyokban kudarcot vallhat, erre az esetre egy egyszerű kérdés-válasz procedúrát is elhelyeztek a rendszerben.

A telefon ezeken felül a hálózaton alapuló szoftverfrissítést is támogatja. Ez kiváltaná azt a hosszadalmas és sokszor rögös utat, amit azoknak kell most végigjárniuk, akik szeretnék készülékük firmware-jét frissíteni. Ez ugyanis általában azzal jár, hogy a telefont le kell adniuk valamelyik márkaképviseletnél akár több napra is. Az új lehetőségnek köszönhetően ez automatikusan megtörténhet, és a garanciavesztés miatt sem kell aggódni.

A fejlesztők a Java támogatást sem felejtették ki. Egy új chat-alkalmazás segítségével akár nyolc másik személlyel is folytatható azonnali üzenetküldés, Bluetooth kapcsolaton keresztül. A Vodafone szerint a későbbi modellekbe is elhelyezik majd a klienstámogatást.

És ha még ez sem lenne elég, különleges mozgásérzékelő érzékelők is helyet kaptak a készülékben, amik nem csak a térbeli elhelyezkedést, hanem a mozgatás sebességét is észlelik. Ez elsősorban a beépített játékokhoz nyújt segítséget, de érdekességszámba menő ötlet az is, hogy az éjjeli égbolton képes felismerni az egyes csillagképeket, ha az azokat alkotó csillagok pontjain végigmozgatjuk a telefont.

A hátlapon található kamera 3,2 megapixeles, és kétszeres optikai (!) zoommal is rendelkezik. Emellett a Felica vezetéknélküli kommunikációt is támogatja. Ennek elsősorban Tokióban, illetve olyan nagyvárosokban vehetik hasznát a tulajdonosok, ott ugyanis sok helyen már elfogadják az ún. Edy elektronikus pénzrendszert. Ez lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag a mobiltelefon segítségével egyenlítsük ki a boltokban a fizetendő számlát. Egyelőre nem tudni pontosan, mikor érkezhet ilyen modern telefon a Japántól nyugatabbra fekvő régiókba is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.