Hirdetés
. Hirdetés

Áttörik a 2 terrabájtos határt az új meghajtók

|

Van élet 2 TB felett is, igaz, hogy gyakorlatilag csak az Advanced Format címzési rendszer bevezetése árán, melyet a Windows 7 már támogat. Megoldható a 3 TB-s meghajtók használata Windows XP alatt is és előbb utóbb a NAS és szerver gyártók is igazodnak majd, igaz, várhatóan lassabban.

Hirdetés

Egyéb belső merevlemezei mellett bejelentette a Western Digital új My Book 3.0 és MyBook Essentials modelljeit. A sikeres külső merevlemez sorozat legújabbjai már USB 3.0 csatlakozással rendelkeznek és az Essentials elérhető 3 TB kapacitással is, a kör tovább bővül hamarosan.

 

 

Sorra állnak át a gyártók nagyobb sebességre és nagyon úgy tűnik, hogy nem az eSATA, hanem inkább az USB 3.0 lesz az új általánosan használt szupergyors interfész, mely az USB 2.0 nyomdokaiba léphet. Ennek oka, hogy az USB 3.0 meglehetősen gyors, elméleti sávszélessége 4 gigabit/s, amivel tízszer olyan gyors, mint az USB 2.0. Győzelmének fő oka lehet, hogy hagyományos USB 2.0 csatlakozókba dugva is működik, persze csak 480 mbps sebességgel és minden noteszen van USB 2.0, az eSATA viszont már közel sem általános.

 

Nem csak teljesítményben, hanem kapacitásban is vannak kapuk, amelyeket a közeljövőben át kell lépniük a meghajtóknak. A merevlemez-technológiában még bőven megvannak a tartalékok ahhoz, hogy akár 3-5 TB-os meghajtókat építsenek, csakhogy időközben kinőttük a merevlemez szektorainak (a tárolás alapvető fizikai egysége) címzéséhez használt 32 bites LBA (Logical Block Addressing) címtartományt, mely a hagyományos 512 bájtos szektorméret mellett csak 2,1 TB kapacitást tesz átfoghatóvá. A 48 bites LBA bevezetése a régebbi rendszerek számára elérhetetlenné tenné az új meghajtókat, ezért a WD egy áthidaló megoldást választott. A WD Advanced Format technológiájával az eddigi 512 bájtos szektorok fizikailag 4 kilobájtosra bővülnek, ami nem okoz problémát az új operációs rendszerek számára és egy kis szoftveres támogatás után a régi rendszerek is látják. Persze a merevlemezes szórakoztatóelektronikai eszközök, NAS-ok, storage rendszerek esetében a firmware fejlesztésével követni kell a változásokat, ami az újabb készülékek esetében várhatóan így is történik majd. (Bővebben erről a PC World cikkében olvashatnak.)

Hamarosan több más belső és külső meghajtó is elérhető lesz 3 TB-os változatban, természetesen Advanced Format képességekkel. A fogyasztók várhatóan a karácsonyi szezonban találkozhatnak először az újdonságokkal, konkrét ár információkkal egyelőre nem szolgálhatunk még. Más gyártók, például a Seagate is tervezi 3 TB-os meghajtók piacra dobását.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.