Hirdetés
. Hirdetés

Axis: növekszik a videomegfigyelő rendszerek piaca

|

Stabilan fejlődik a digitális videomegfigyelő rendszerek piaca, amely a válságban is képes volt növekedést produkálni. Küszöbön a videomegfigyelő szolgáltatás és a hőérzékeny megfigyelés.

Hirdetés

A svéd Axis Communications 2010-es tájékoztatóján az iparág állásáról, a közeljövő technológiáiról és az új termékekről is hallhattak a meghívottak Martin Green társalapító és Edvin Roobol régiós igazgató sajtóelőadásán. A résztvevők egy látványos demonstráció keretében egyúttal megismerkedhettek az Axis új hőkamerájával is.

1984-as alapításától fogva a hálózati termékekre koncentrált az Axis, kezdve az IBM mainframe-termékekkel. Igazán ismertek azonban a hálózati kameráik révén lettek, 1996-ban piacra dobott IP-kamerájuk egyben a világ első hálózati kamerája is volt, amely egy új termékkategóriát teremtett a piacon. Egyrészt a hálózatok fejlődése hívta piacra az új kamerákat, de jelentős szerepe volt a termékötletben annak is, hogy némely gyártók nagyon nagy eladhatatlan analóg kamerakészletekkel rendelkeztek. A cég nem az akkor fejlődő videokonferencia, hanem a térfigyelő piac mellett döntött, ahol a hálózatba köthető kamerák azóta igen szép karriert futottak be. Az Axis, mint feltaláló azóta is őrzi világelső pozícióját a hálózati kamerák, hálózati videó és a vonatkozó videotömörítési- és kódolási technológiák terén. Az analóg kamerapiacot is beleszámítva még mindig jelentős, harmadik pozícióval rendelkezik az Axis, a CCTV és videomegfigyelő megoldások szállítói körében a negyedik pozíciót mondhatja magáénak a cég.


Martin Gren az Axis Communications 2010-es sajtótájékoztatóján


2007-ben 160 millió, 2008-ban mintegy 200 millió euró, 2009-ben pedig mintegy 236 millió euró volt az Axis globális bevétele. A válság minden területen éreztette hatását, az analóg videomegoldások piaca 2009-ben 15 százalékos csökkenést könyvelhetett el, de a digitális termékek 15 százalékos növekedést értek el, a válság után pedig valószínűleg visszaáll az iparágban a kezdetektől jellemző 40 százalékos növekedési ütem. A cég társalapítója, Martin Gren egyértelmű párhuzamot vél felfedezni a megfigyelő kamerák és fényképezőgépek történetében: a digitális fényképezőgép megjelenése után töretlenül tört előre és vette át az analóg fotózás helyét.

A talpon maradás és előretörés zálogát az R&D erejében látja az Axis, ezért a rendszerint fejlesztésre fordított 15 százalék helyett a 2009-es, válságos évben bevételei 24 százalékát fordította erre a célra. Gren szerint kulcsfontosságú a nyílt szabványok használata, ennek jegyében kínálja a cég VAPIX alkalmazásprogramozói felületét (API) is termékeihez. A vállalat nagy szerepet szán az oktatásnak is, tekintettel arra, hogy a ma működő rendszerek jelentős része még az analóg technológiára épül. A szakemberek számára biztosított továbbképzések, online tréningek révén igyekszik megismertetni a digitális megfigyelőrendszerek előnyeit az alkalmazókkal.

Trendek a videomegfigyelés piacán

Moore törvénye még 1965-ben fogalmazta meg azt a megfigyelést, hogy ugyanazért a pénzért 18 hónappal később kétszeres teljesítményt kapunk. Ennek jegyében fejlődtek az Axis technológiái is, a mai lapkák 10 év után például 50-szeres teljesítménnyel dicsekedhetnek. Az első hálózati kamera 1996-ban egy képkockát volt képes továbbítani másodpercenként, 0,1 megapixeles méretben. Ma, 2010-ben 30 képkockát vesz le HD-felbontásban egy Axis HD megfigyelőkamera, ami 600-szoros teljesítményt jelent. Az új technológia egyúttal kétszer jobb fényérzékenységű eszközöket is eredményez. Természetesen a folyamat nem mehet a végtelenségig és nem is egyezik meg a gyártó filozófiájával a képpontok számának puszta növelése. (A további képpontszám-növelés rosszabb fényérzékenységű kamerákat eredményezne az eddigiekkel megegyező fizikai méretek mellett, ami kifejezetten hátrányos lenne.)

A fejlesztés iránya másfelé mutat. A nyílt szabványok támogatásával növelhető a fejlesztés ereje, a nagy felbontású képeket pedig érdemes lesz virtuális kamerákként kezelni. A képméret végállomása valószínűleg a HD-felbontás lesz, 16:9-es képaránnyal. Ahogy az analóg televízió helyére digitális HDTV-szabványok kerülnek, úgy mutatkoznak meg a szabványok jótékony hatásai a képminőségben.

A hagyományos DC-Iris helyett az Axis P-Iris technológiát alkalmaz, ami nagyobb mélységélességet biztosít. A Motion JPEG után az MPEG-4 kódolással dolgozó termékek bejelentésére kerüt sor 2003-ban, de csak az ügyfelek 30 százaléka vette igénybe ezt a technológiát. Az üvegszálas hálózatok és a H.264 megjelenésével ma már az ügyfelek jelentős része, mintegy 65 százaléka H.264-es MPEG-4 rendszert igényel.

Az első hőkamerás rendszer

Az eddig inkább katonai felhasználás során emlegetett infra érzékelésű kamerák idén először az Axis palettáján jelennek meg a videomegfigyelési piacon. Az új termékek teljes sötétségben is működnek, így nem kell költeni a terület folyamatos megvilágítására. Képükön is látszik, hogy a kamerával teljes mértékben követhető az ipari szerkezetek és az emberek mozgása, ám az illető személye nem felismerhető. Működik viszont a technológia akár füstben is és könnyen felfedezhetünk vele rejtőzködő alakokat. Hagyományos rendszerek kiegészítésére ajánlja a gyártó.


Álcázó öltözet, de akár egy fekete zsák sem rejti el viselőjét a hőkamera elől


A hagyományos mozgásérzékelés mellett további funkciók fejlesztése is lehetséges. Az Axis Video Analytics platformjára partnerek is készíthetnek saját igényeiknek megfelelő alkalmazásokat.

Az Axix hisz a cloud computing és a közösség erejében. Jövőbeni üzleti modelljei lehetővé teszik, hogy kameravásárlás helyett a biztonsági megfigyelőhálózatot, mint komplett szolgáltatást vegyék igénybe az ügyfelek. A szolgáltatott videó technológiákkal sok esetben elkerülhető lehet egy utazás, személyes kiszállás is.

Fontos tényező a Power Over Ethernet elterjedése, ami alapvető pillére volt a megfigyelő kamera piac növekedésének. Az új, 802.3-as rendszerekben már egy nagyobb kamera számára sem szükséges külön energiaellátást biztosítani. A flash memórai eszközök (SD-kártyák, SSD-meghajtók) terjedésével olyan rendszerek építhetők, amelyek áramellátás hiányában is megőrzik felvételeiket. Az IP-kamerák eleve olcsóbbá tették a képrögzítést és a kábelezést, no és a felvételek ellenőrzése is egyszerűbbé vált, a PoE révén pedig további megtakarítás realizálható a kábelezésen és a munkaköltségen. Az Axis jövőbeni fejlesztéseivel - eszközbe épített storage és elemzés - további előrelépésre van kilátás.

Hazai piac

Az EMEA régión belül Közép-Kelet Európa majdnem 8 százalékot mondhat magáénak a videomegfigyelő rendszerek piacán, ami 192 millió eurót jelent. Magyarországon három partneren keresztül folyik az értékesítés és a rendszerek kiépítése. A legnagyobb hazai referencia itthon az UTV.hu, amely a közlekedési dugók feltérképezésében használatos. 27 helyszínen 88 kamera szolgál ebben a projektben Budapesten. Mintegy kétmillió ember használhatja az UTV nyújtotta szolgáltatásokat. Az elhúzódó válság ellenére az Axis várakozásainak megfelelően teljesített a hazai piacon. Csehország után a régión belül a második legnagyobb forgalmat Magyarországon bonyolítja le a cég, és 2010-ben is folytatja terjeszkedését, ennek fényében újabb 20 terméket jelent be a hazai piacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.